7 предимства на килимчето за игра

4 юли 2023
7 предимства на килимчето за игра

Когато решите да закупите килимче за игра или нещо друго за детето, започвате да правите проучване из интернет пространството за ползите и/или вредите на дадения продукт. Тук сме събрали ползена информация за килимчетата за игра, която със сигурност ще помогне в избора Ви.

 

Избирайки модел килимче за игра е важно да обърнете внимание на това от какъв материал е направено килимчето, кои размери са подходящи за Вас и не на последно място – дизайнът. Има много и най-разнообразни модели, подходящи за момичета или момчета, или такива с образователни картинки – например азбуката или направени по Монтесори метода, но е важно да прецените кое е най - подходящо за вас и би ви доставяло истинско удоволствие всекидневната игра върху него. 

Килимче за игра

 

 

 

 

 

Ето и кои са предимствата на килимчетата за игра:

  • Осигурява безопасно пространство

 

Килимчетата за игра се изработват от здрави и безопасни материали. Когато малкото дете се учи да ходи неминуемо има поне по няколко падания. Килимчето е перфектно за деца на всякаква възраст, защото смекчават падането и предотвратяват по-сериозни удари. Използвайки килимче за игра, Вие ще се чувствате спокойни, че детето Ви няма да се нарани докато се опитва да лази, прохожда или просто играе върху него.  Освен това, бебето Ви ще се чувства достатъчно сигурно върху килимчето, за да продължи да изследва и да упражнява тези основни груби двигателни умения.

 

  • Позволява свобода на движенията
 
 
Много по-удобно и просторно за всяко растящо дете е да се движи и да изследва активно заобикалящата го среда на килимче за игра, отколкото в детско креватче. Когато детето играе върху килимче, то ще се чувства свободно да разгледа всичко наоколо, без да го притесняват досадните прегради на леглото. 
 
  • Помага за развитието на различни умения
 
Това е чудесен начин за бебетата да развият своите двигателни, визуални, сензорни и дори когнитивни умения, особено ако килимчето има цветни илюстрации или различни текстури. Докато наблюдава средата около себе си или цветните картинки върху килимчето, детето ще стимулира зрителното си възприятие, а интересните дизайни ще го насърчат да се движи, за да достигне до тази, която е грабнала вниманието му. 
 
  • Повече възможности за игра и забавление
 
Спокойно можете да оставите бебето да прекарва време по коремче върху килимчето. Също така бебетата могат да се научат да повдигат главата си или да практикуват преобръщане, пълзене, сядане и много други дейности точно върху килимче за игра.
 
  • Задава граници на зоната за игра
 
Може да научите детето си да играе и да поставя играчките си само на килимчето за игра. Килимчето осигурява визуален знак за по-малките деца, като внимателно им напомня за границите на зоната за игра и къде трябва да останат играчките им.
 
  •  Удобно по време на пътуване
 
Преносимите, сгъваеми килимчета за игра могат да бъдат чудесни за ваканции или посещение на приятели или роднини, защото са леки и може да ги носите навсякъде. Те осигуряват безопасно, чисто и омекотяващо пространство за Вашето бебе докато играе, спи или мързелува.
 
  • Подходящи  за всякакви пространства 
 
Сгъваемите килимчета са идеални, ако разполагате с ограничено пространство, защото с лекота може да ги подгънете, когато е необходимо. Тези килимчета са компактни и удобни за всеки родител, защото лесно можете да го сгънете и приберете, когато вече не Ви е нужно. Не заемат голямо пространство и това ги прави предпочитани за повечето родители. 
 
 
Тук може да разгледате килимчетата от пяна, които се предлагат при нас и са чудесно решение за всеки дом! 
Килимче за игра

 

Често задавани въпроси за предимствата на бебешкото килимче за игра
 
  1.  Нуждаят ли се бебетата от килимче за игра?
 
Да, бебетата се нуждаят от килимче за игра. Това е безопасно място за тях – да прекарват време по коремче, да практикуват преобръщане и много други двигателни активности.
 

      2. На каква възраст да поставим бебето на земята върху килимче? 

Още от новородени. Бебетата могат да лежат върху килимчето, да се преобръщат или дори да поспиват върху него. Колкото по - рано започнете да поставяте бебето на твърдо толкова по - бързо ще започне двигателното му развитие. 
 
    3. Каква е целта на килимчето за игра за бебета?
 
То може да има няколко цели. Това може да бъде безопасно място за Вашето бебе да практикува и да подобрява двигателните си умения. Килимчето позволява на детето Ви да има повече свобода на движение докато се учи как да повдига главата си, да се търкаля, да пълзи и други основни двигателни умения. Също така е удобно за пренасяне при пътувания и ваканции, така че бебето Ви да има чисто и безопасно място, в което да играе, да подремне и какво ли още не.

 

 

Полезни съвети при избор и използване на килимчетата за игра

  • Изберете миещо се килимче за игра

Килимчето, което е лесно за почистване, е идеално. Бебетата винаги имат лигички и повръщат често, затова е добре да имате килимче, което е лесно за поддръжка.

  • Почиствайте ги редовно

Килимчетата могат да издържат с години, но само ако ги почиствате и поддържате правилно. Обърнете специално внимание на описанието на даденото килимче, за да може да го използвате възможно най-дълго време.

 

 

30 април 2024 9 причини, поради които да си вземете килимче за игра

Все още ли се чудите защо да си вземете килимче за игра? В тази статия събрахме само 9 от многобройните предимства на сгъваемите килимчета и ги описахме кратко и ясно, за да ви помогнем да разберете какви са ползите от тях.

прочети още

19 април 2024 За каква възраст са подходящи килимчетата за игра?

Чудите ли се кога можете да вземете килимче за вашето бебе? Или пък как едно малко бебе би могло да прекарва време върху килимчето? Тук ще откриете отговорите на тези въпроси, а също и как можете да използвате килимчето спрямо различните възрасти на детето.

прочети още

22 февруари 2024 Активна гимнастика - какви са нейните предимства и как помага за развитието на бебето?

Знаем много добре колко е важно бебето да развие най-важните си сетива от още от раждането: слух, зрение, допир. Играчка, която може да му помогне с това, са бебешките активни гимнастики, чиито предимства могат да са изключително много. В нашата статия ще намерите и практически съвети как да използвате активната гимнастика в ежедневната игра с вашето бебе. Ще научите как да адаптирате играчките към възрастта на детето си, как да се грижите за хигиената на активната гимнастика и как да създавате разнообразни и интересни дейности за вашето бебе.

прочети още

29 януари 2024 Палатка за игра Типи - любимото място за игра на всяко дете

Типи? Дали това е място за игра на индианци? Съвсем не! Палатката може да бъде вдъхновение за много други игри: да се превърне в палатка за експедиция на пътешественик, къща за кукли и плюшени мечета или мистериозна пещера. Или просто на удобно място за вашето бебе, където да подремне. Научете още интересни подробности за така любимите на всяко дете палатки Типи в нашата статия.

прочети още

29 януари 2024 Безопасност на децата или защо са ни необходими предпазители у дома

Абсолютно сигурно е, че приоритет на всеки родител е безопасността на детето му. Когато децата започват да опознават света и любопитството е тяхната водеща сила, всеки от нас се чуди как да обезопаси евентуално опасни шкафове, хладилник, врати, прозорци и други подобни. В тази статия ще разберете как да осигурите безопасността на детето и защо е необходимо да използваме предпазители у дома.

прочети още

11 януари 2024 Сензорни играчки за бебета и техните предимства

Не всеки родител е запознат какви точно за предимствата на така наречените сензорни играчки за бебета. Краткият отговор на въпроса "Какво е сензорна играчка" е: "Това е една играчка с много елементи с различни текстури, цветове и функции, които спомагат за развитието на детето както в когнитивен аспект, така и във физически." В тази статия ще откриете още за предимствата на сензорните бебешки играчки.

прочети още

2 октомври 2023 Необходима ли е кошара за игра ? Плюсове, минуси и какво наистина трябва да знаем

Чудите ли се къде да поставите Вашето пълзящо или прохождащо бебе и то да бъде в безопасност, за да можете да свършите някаква работа вкъщи? Тогава може би сте се замислили да си вземете кошара за игра. И в този случай неизбежно Ви връхлитат мислите "необходима ли е детска кошарка? Какви са нейните плюсове и минуси? Има ли друга алтернатива, която можете да използвате?" Тази статия ще Ви даде отговорите на тези въпроси и ще Ви даде допълнителна информация за детските кошари за игра.

прочети още

4 август 2023 Ръководство за родители - Безопасност на играчките

Играчките са от съществено значение за развитието на нашите деца. С повод или без, всяко дете получава купища подаръци, които по една или друга причина могат да се окажат опасни за него. За да предпазим децата от тези опасности, е необходимо да знаем какви са те и какво да гледаме при покупка на играчка. В тази статия сме описали най-често срещаните опасности, като сме добавили и съвети към родителите, които да следват, когато избират играчка за децата.

прочети още

30 май 2023 Как да играем с деца на възраст 18-24 месеца и кои играчки са подходящи за тях?

Всеки период от растежа на детето е изключително важен за неговите родители. Често те се сблъскват с въпроси като "как да играя с детето си?", "как да помогна на детето си в неговото развитие?" или "кои играчки за подходящи за моето дете?". В тази статия сме събрали отговорите на тези и други въпроси, като сме включили и предложения за образователни играчки, които малчуганите обожават.

прочети още

16 февруари 2023 Що е то играчки с отворен край и какво трябва да знаем за тях

Играчките са предназначени да се играe с тях, но те също могат да насърчават умения, които са жизненоважни за развитието на вашето мъниче. Играчките с отворен край са тези играчки, които насърчават игрите с отворен край, а това са тези вид игри, които вдъхновяват децата да използват въображението си, помагат им да решават проблеми, да мислят нестандартно и да бъдат креативни. Това е начин за изследване на света, практикуване на реални житейски умения или справяне с емоциите и ежедневието.

прочети още

29 октомври 2022 Пъзели - кога да започнем и с какво са полезни

Пъзелите имат изключително много ползи върху развитието на малчуганите и подрепят много от етапите, през които преминават. Често родителите се чудят кога е добре да започнат с реденето на пъзелите и отговора е един – веднага, щом детето прояви интерес. Опитвайте първо с по-лесни, с по - малко елементи и с времето усложнявайте. Не се водете по това за каква възраст са предназначени, а помислете за интереса и възможностите на собственото ви дете.

прочети още

26 октомври 2022 Подходящи играчки за деца на възраст от 12 до 18 месеца

Всяка възраст, през която преминават нашите деца е вълнуваща и носи със себе си нов наниз от умения, които детето усвоява. Ние сме щастливци, защото наблюдаваме това развитие от първия ред и можем да бъдем активни участници в порастването на децата си. Често се запитваме какви играчки да осигурим на детето си, за да се чувства добре, за да играе активно и да се образова. В тази статия ще намерите подходящите играчки, които нашите специалисти препоръчват за развитието на дете на възраст от 12м до 18 месечна възраст.

прочети още

20 октомври 2022 Идеи за игри през есента - домашно творчество за цялото семейство

Есента е любим сезон на малки и големи. Изпълнена с голямо разнообразие от цветове, топлината на слънчевите лъчи, есента ни зарежда с положителни емоции за предстоящите зимни месеци. През този сезон природата ни предлага разнообразни материали, с които можем да творим и учим у дома, дори само ако използваме малка част от своето въображение. Игрите у дома изграждат силна връзка между детето и родителите и дават на детето увереност в активностите. Във всеки дом има толкова много играчки, родителите се чудят какво все още да купят и как да направят така, че детето да играе по-дълго време с тях. Но често ставаме свидетели на това как една обикновена пръчка или камъче могат да предизвикат у децата по-голям интерес, отколкото някоя играчка. Именно за това ще прочетете в следващите редове: игри и творчество с есенни материали.

прочети още

2 юли 2022 Необходимо ли ни е килимче за игра?

Килимчетата за игра са най - добрият помощник при отглеждане на бебе и са дългосрочна покупка, която може да използвате от раждането на бебето до 2-3 годишната му възраст. Килимчето осигурява сигурност и спокойствие на майката и развива сензорното възприятие и двигателните умения на бебчетата. Килимчето е незаменима покупка, която всяка майка трябва да има!

прочети още