Безопасност на децата или защо са ни необходими предпазители у дома

29 януари 2024
Безопасност на децата или защо са ни необходими предпазители у дома

Малкото дете не осъзнава възможността да се нарани при някое приключение и това оставя отговорността за поддържането на безопасна среда на родителите, поне докато детето е достатъчно голямо, за да разбере кое е опасно за него и кое - не.

В днешно време пазарът изобилства от различни технологии, които правят "бебешката защита" по-лесна. Тези "инструменти" са предназначени специално да предпазят децата и да гарантират, че малчуганите нямат достъп до опасни зони, като шкафове, където се съхраняват почистващи продукти или други опасни за тях неща.

Любопитството е най-естествената част от детското развитие. То ги води към изследване на света и запознаване с околната им среда. Поради тази причина има големи шансове децата да се наранят, защото не са запознати с опасностите около тях. Ето защо е необходимо да подсигурите безопасността на детето си - за да може то свободно да изследва всичко наоколо, без Вие да се притеснявате от евентуално нараняване. 

Представяме ви няколко причини, поради които е необходимо да имате предпазители в дома си.

Разбирането на важността на обезопасяването на бебето е важно за всеки родител. Първата причина, поради която се нуждаете от предпазители вкъщи, е да държите децата далеч от всякакъв вид опасност.

Тъй като детето изследва околността, важно е да се гарантира, че всичко, което е вероятно да го нарани, е извън неговия досег. По този начин вие може да бъдете уверени, че детето е в безопасност, дори когато не го наблюдавате постоянно.

Бебешките предпазители за шкафове ще държат детето далеч от ситуации като падане, порязвания от остри предмети, изгаряния или удар от падащи предмети. Бебешките предпазители също ще ви помогнат да държите електрически и други устройства в някой шкаф далеч от бебето.

Електрическите уреди правят живота ни по-лесен, тъй като не е нужно да прекарваме часове в кухнята, да почистваме къщата или да перем. Те обаче са много опасни за нашите деца. Ето защо е важно да се гарантира, че тези уреди не могат да ги наранят. Също така, барабанът на пералнята /например/ трябва да има предпазители, които да попречат на децата да го отворят и да хвърлят предмети вътре в него.

Друго важно нещо е, че вратите също могат да наранят малките детски пръстчета. Дали ще бъде умишлено затръшване на вратата, неволно затваряне или просто е станало течение - болката във всички случай е ужасяваща за малкото дете. Следователно стоперите за врата ще бъдат полезни, за да сте спокойни, че малчуганът няма да се нарани. 

Освен това, ако работите от вкъщи, бебешките предпазители за шкафове, както и стоперите за врата, ще ви дадат така необходимото спокойствие, че детето ви е в безопасност.

Бебешките предпазни средства се оказаха надежден начин да се гарантира, че детето е в безопасност, докато е у дома. Той също така ви позволява да се наслаждавате на родителството без случаи на неволни наранявания.

 

Места в дома ви, на които са необходими предпазители за безопасност

  • Шкафове 

Децата са любопитни и не биха имали нищо против да разберат какво е скрито в тях. Шкафовете представляват опасност за нашите деца по различни начини. Една от тях е, че в шкафа обикновено слагаме ножове, чинии и чаши, които са опасни за детето, особено ако без да иска бутне някое от тях, то се счупи и го пореже. Затова е необходимо да използвате бебешки предпазители. Освен поради тази причина, предпазителите ще защитят детето ви, което може да нарани пръстите си, ако неволно затвори вратата на шкафа. 

  • Врати

Стоперът е перфектното средство, което гарантира, че детето ви няма да хване пръстчетата си на вратата. Това е една от онези необходими джунджурии, които със сигурност ще намерите във всеки дом, в който има малко дете. Това се дължи на факта, че вратите са най-вероятното място за нараняване на детето. Тези предпазители предотвратяват всяко нараняване, което може да се случи на детето.

  • Прозорци

Прозорците са едно от онези места в дома ви, които трябва да сте сигурни, че са добре обезопасени, за да избегнете наранявания на детето. Падането от прозорците е едно от най-страшните неща, които могат да се случат на детето. Обикновено децата са любопитни и искат да видят какво има навън и когато прозорецът не е добре обезопасен, това може да доведе до фатални падания. Бъдете внимателни и обезопасете прозорците у дома.

  • Кухненски уреди

Кухнята е една от онези части на дома ви, където "опасността" се крие зад всеки ъгъл. Разбирането на това ще ви помогне да вземете информирано решение, което е необходимо, за да се гарантира, че къщата е безопасна за бебетата. Много уреди изискват предпазители за бебета, за да се предпазят от много потенциални наранявания. На определена възраст всяко дете иска да разбере какво се крие в хладилника. Регулируемите предпазители са перфектни, за да ограничите достъпа до него. Необходимо е просто да ги поставите на по-голяма височина, за да не може детето да ги достигне и да се опита да ги премахне.

 

На пазара има множество предпазители за шкафове и стопери за врата, от които човек може да избира в зависимост от собствените си нужди. В голямото разнообразие от предпазители ще откриете такива с различни дължини, различни начини на заключване (като например с магнит или залепящи се) и много други.

Използвайки точния вид предпазител, ще бъдете сигурни, че бебето ви ще бъде в безопасност.

11 юни 2024 Колело за баланс - какви са ползите от него?

Първото колело носи много щастие в живота на малкото дете. Докато някои деца все още имат велосипеди с помощни колела като първи велосипед, колелетата за баланс се превръщат в най-популярния начин да запознаете детето си с удоволствията от карането. Велосипедите за баланс имат седалки като обикновените велосипеди, но нямат педали. За да се движат с баланс колелото, децата трябва да се бутат напред, използвайки краката си. Този начин на каране ги учи как да балансират и им помага да се научат бързо и лесно да карат обикновено колело. В тази статия ще научите повече за ползите за развитието на детето и връзката между моторните умения и велосипедите за баланс.

прочети още

30 април 2024 9 причини, поради които да си вземете килимче за игра

Все още ли се чудите защо да си вземете килимче за игра? В тази статия събрахме само 9 от многобройните предимства на сгъваемите килимчета и ги описахме кратко и ясно, за да ви помогнем да разберете какви са ползите от тях.

прочети още

19 април 2024 За каква възраст са подходящи килимчетата за игра?

Чудите ли се кога можете да вземете килимче за вашето бебе? Или пък как едно малко бебе би могло да прекарва време върху килимчето? Тук ще откриете отговорите на тези въпроси, а също и как можете да използвате килимчето спрямо различните възрасти на детето.

прочети още

22 февруари 2024 Активна гимнастика - какви са нейните предимства и как помага за развитието на бебето?

Знаем много добре колко е важно бебето да развие най-важните си сетива от още от раждането: слух, зрение, допир. Играчка, която може да му помогне с това, са бебешките активни гимнастики, чиито предимства могат да са изключително много. В нашата статия ще намерите и практически съвети как да използвате активната гимнастика в ежедневната игра с вашето бебе. Ще научите как да адаптирате играчките към възрастта на детето си, как да се грижите за хигиената на активната гимнастика и как да създавате разнообразни и интересни дейности за вашето бебе.

прочети още

29 януари 2024 Палатка за игра Типи - любимото място за игра на всяко дете

Типи? Дали това е място за игра на индианци? Съвсем не! Палатката може да бъде вдъхновение за много други игри: да се превърне в палатка за експедиция на пътешественик, къща за кукли и плюшени мечета или мистериозна пещера. Или просто на удобно място за вашето бебе, където да подремне. Научете още интересни подробности за така любимите на всяко дете палатки Типи в нашата статия.

прочети още

11 януари 2024 Сензорни играчки за бебета и техните предимства

Не всеки родител е запознат какви точно за предимствата на така наречените сензорни играчки за бебета. Краткият отговор на въпроса "Какво е сензорна играчка" е: "Това е една играчка с много елементи с различни текстури, цветове и функции, които спомагат за развитието на детето както в когнитивен аспект, така и във физически." В тази статия ще откриете още за предимствата на сензорните бебешки играчки.

прочети още

2 октомври 2023 Необходима ли е кошара за игра ? Плюсове, минуси и какво наистина трябва да знаем

Чудите ли се къде да поставите Вашето пълзящо или прохождащо бебе и то да бъде в безопасност, за да можете да свършите някаква работа вкъщи? Тогава може би сте се замислили да си вземете кошара за игра. И в този случай неизбежно Ви връхлитат мислите "необходима ли е детска кошарка? Какви са нейните плюсове и минуси? Има ли друга алтернатива, която можете да използвате?" Тази статия ще Ви даде отговорите на тези въпроси и ще Ви даде допълнителна информация за детските кошари за игра.

прочети още

4 август 2023 Ръководство за родители - Безопасност на играчките

Играчките са от съществено значение за развитието на нашите деца. С повод или без, всяко дете получава купища подаръци, които по една или друга причина могат да се окажат опасни за него. За да предпазим децата от тези опасности, е необходимо да знаем какви са те и какво да гледаме при покупка на играчка. В тази статия сме описали най-често срещаните опасности, като сме добавили и съвети към родителите, които да следват, когато избират играчка за децата.

прочети още

4 юли 2023 7 предимства на килимчето за игра

Чудите ли се дали да вземете килимче за игра на Вашето бебе? Ако продължавате да мислите дали наистина имате нужда от него, то тази статия е именно за Вас. В нея ще разгледаме предимствата на тези килимчета и защо е важно всяко дете да разполага с такова.

прочети още

30 май 2023 Как да играем с деца на възраст 18-24 месеца и кои играчки са подходящи за тях?

Всеки период от растежа на детето е изключително важен за неговите родители. Често те се сблъскват с въпроси като "как да играя с детето си?", "как да помогна на детето си в неговото развитие?" или "кои играчки за подходящи за моето дете?". В тази статия сме събрали отговорите на тези и други въпроси, като сме включили и предложения за образователни играчки, които малчуганите обожават.

прочети още

16 февруари 2023 Що е то играчки с отворен край и какво трябва да знаем за тях

Играчките са предназначени да се играe с тях, но те също могат да насърчават умения, които са жизненоважни за развитието на вашето мъниче. Играчките с отворен край са тези играчки, които насърчават игрите с отворен край, а това са тези вид игри, които вдъхновяват децата да използват въображението си, помагат им да решават проблеми, да мислят нестандартно и да бъдат креативни. Това е начин за изследване на света, практикуване на реални житейски умения или справяне с емоциите и ежедневието.

прочети още

29 октомври 2022 Пъзели - кога да започнем и с какво са полезни

Пъзелите имат изключително много ползи върху развитието на малчуганите и подрепят много от етапите, през които преминават. Често родителите се чудят кога е добре да започнат с реденето на пъзелите и отговора е един – веднага, щом детето прояви интерес. Опитвайте първо с по-лесни, с по - малко елементи и с времето усложнявайте. Не се водете по това за каква възраст са предназначени, а помислете за интереса и възможностите на собственото ви дете.

прочети още

26 октомври 2022 Подходящи играчки за деца на възраст от 12 до 18 месеца

Всяка възраст, през която преминават нашите деца е вълнуваща и носи със себе си нов наниз от умения, които детето усвоява. Ние сме щастливци, защото наблюдаваме това развитие от първия ред и можем да бъдем активни участници в порастването на децата си. Често се запитваме какви играчки да осигурим на детето си, за да се чувства добре, за да играе активно и да се образова. В тази статия ще намерите подходящите играчки, които нашите специалисти препоръчват за развитието на дете на възраст от 12м до 18 месечна възраст.

прочети още

20 октомври 2022 Идеи за игри през есента - домашно творчество за цялото семейство

Есента е любим сезон на малки и големи. Изпълнена с голямо разнообразие от цветове, топлината на слънчевите лъчи, есента ни зарежда с положителни емоции за предстоящите зимни месеци. През този сезон природата ни предлага разнообразни материали, с които можем да творим и учим у дома, дори само ако използваме малка част от своето въображение. Игрите у дома изграждат силна връзка между детето и родителите и дават на детето увереност в активностите. Във всеки дом има толкова много играчки, родителите се чудят какво все още да купят и как да направят така, че детето да играе по-дълго време с тях. Но често ставаме свидетели на това как една обикновена пръчка или камъче могат да предизвикат у децата по-голям интерес, отколкото някоя играчка. Именно за това ще прочетете в следващите редове: игри и творчество с есенни материали.

прочети още

2 юли 2022 Необходимо ли ни е килимче за игра?

Килимчетата за игра са най - добрият помощник при отглеждане на бебе и са дългосрочна покупка, която може да използвате от раждането на бебето до 2-3 годишната му възраст. Килимчето осигурява сигурност и спокойствие на майката и развива сензорното възприятие и двигателните умения на бебчетата. Килимчето е незаменима покупка, която всяка майка трябва да има!

прочети още