Активна гимнастика - какви са нейните предимства и как помага за развитието на бебето?

22 февруари 2024
Активна гимнастика - какви са нейните предимства и как помага за развитието на бебето?
  • Какво представлява активната гимнастика?

Активната гимнастика се състои от мека постелка и обикновено две арки, към които са прикрепени играчки - шумолящи, дрънкащи и в различни цветове. Контактът с тях (независимо дали чрез слух или докосване) дава на бебето много удовлетворение и радост. То с нетърпение се опитва да хване висящите, цветни играчки като по този начин упражнява движенията на ръцете, докато се забавлява.

  • Светът на активните гимнастики за бебета!

Чудили ли сте се някога как да стимулирате развитието на вашето бебе по забавен и интерактивен начин? Активните гимнастики могат да бъдат чудесно решение. 

Развитието на бебето през първите месеци от живота е изключително важно. През този период детето се запознава със света и придобива нови умения. Активните гимнастики са предназначени да стимулират сетивата им и да ги насърчават да изследват всичко около тях. Благодарение на различни елементи, като цветни играчки, огледала или дрънкащи и шумолящи звуци, бебето може да развие двигателните си умения, зрителното и слуховото възприятие и моторната координация.

Активните гимнастики за бебета са изключително популярни и полезни продукти, които подпомагат развитието на малките деца още от първите им месеци. С тях децата могат да изследват нови цветове, звуци и текстури, както и да развиват своите двигателни и когнитивни умения. Активните гимнастики са не само чудесна форма на игра, но и чудесен начин да стимулирате сетивата на детето си и да подкрепите неговото развитие.

  • Основни характеристики, които да търсите при избора на активна гимнастика

Изборът на подходяща активна гимнастика за вашето бебе може да бъде труден, тъй като на пазара има много различни модели и марки. Основните характеристики, на които си струва да се обърне внимание при избора на гимнастика, са преди всичко безопасността, качеството на изработка и разнообразието от сензорни елементи. Активните гимнастики трябва да бъдат изработени от нетоксични материали и да отговарят на всички стандарти за безопасност. Също така е важно гимнастиките да са лесни за почистване, тъй като бебетата често пускат лигички или повръщат. Когато избирате, важно е да обърнете внимание и на възрастта на детето, за което е предназначена гимнастиката - някои модели са по-подходящи за бебета през първите месеци от живота, докато други могат да се използват от малко по-големи деца.

Друга важна характеристика, която трябва да търсите при избора на активна гимнастика, е функционалността. Гимнастиката трябва да предлага разнообразни дейности и да стимулира развитието на детето. Хубаво е да изберете гимнастика, която има звукови/шумолящи елементи, цветни картинки и различни текстури за докосване. Също така е важно арките да са регулируеми по височина, така че да могат да бъдат адаптирани към развитието на детето.

Последната ключова характеристика, която трябва да търсите при избора на активна гимнастика, е издръжливостта и качеството на изработката. Гимнастиките трябва да са здрави и издръжливи, тъй като бебетата често скачат, играят и изследват върху тях. Хубаво е да изберете гимнастика с добре зашити ръбове и твърди материали, които могат да издържат на интензивната игра на детето ви за по-дълъг период от време.

  • Ползи от използването на активна гимнастика за развитието на бебето

Има изключително много ползи от използването на гимнастика за развитието на бебето.

Една от най-важните е сензорната стимулация, която помага на малките деца да развият сетивата си. Активните гимнастики често се предлагат с различни текстури, форми и звуци, които стимулират интереса на детето ви и го насърчават да изследва. Това позволява на бебето да научава нови неща и да развива когнитивните си умения.

Друга полза от използването на гимнастиката е развитието на двигателните умения на детето. Различните играчки, закачени на гимнастиката, които малкото дете може да докосне и хване, са отлично упражнение за детските ръце, което помага за изграждането на мускулна сила и моторната координация. Върху активната гимнастика бебето може също да се опитва да вдигне главата си, което има положителен ефект върху физическото му развитие.

Изключително важен аспект от използването на гимнастиката е и подпомагането на когнитивното развитие на детето. На арките често има елементи като животни, цифри, букви или цветове. Детето може да наблюдава и докосва различни елементи, както и да слуша звуци, което благоприятства развитието на бебешкия мозък.


Ето защо активните гимнастики са не само много забавни, но са и ефективен начин за подпомагане на ученето и развитието на детето.

  • Практически съвети за използване на активната гимнастика 

Когато играете с бебето си, докато то е в активната гимнастика, има някои практически съвети, които могат да ви помогнат да дадете на детето си възможно най-добрия опит в развитието.

Първо, важно е да се създадат подходящи условия за игра. Уверете се, че постелките са чисти и безопасни за вашето дете.

Също така, проверете дали няма остри ръбове или елементи, които биха могли да представляват риск за вашето малко.

Друг практичен съвет е да адаптирате играта към възрастта и уменията на детето. Активните гимнастики имат различни аксесоари и играчки, които могат да бъдат прикрепени към арките. Изберете тези, които са подходящи за вашето бебе и го насърчете да ги изследва и да развива фините двигателни умения.

Също така е изключително важно да се включите в игра с детето си. Това е отлична възможност да прекарате време заедно и да изградите по-силна емоционална връзка.

Насърчете детето си да изследва различните части, които има активната гимнастика. Разкажете му за различните цветове и играчки, покажете му как шумолят и колко са забавни! Не забравяйте, че това е не само време на развитие за детето, но и за вас като родител.

 

В нашия сайт ще откриете разнообразие от активни гимнастики, които освен че са красиви и забавни, притежават и сертификати за безопасност, което гарантира сигурността на бебето!

2 юли 2024 Защо домашните любимци толкова много харесват килимчетата от пяна?

Сгъваемите килимчета за игра от ХРЕ материал са популярни сред родителите заради своите удобства и безопасност. Те предоставят мека и удобна повърхност за игра, лесно се почистват и са леки за пренасяне. Въпреки това, трябва да сте наясно с някои неща, когато става въпрос за домове с домашни любимци. В тази статия ще разгледаме няколко основни причини, поради които сгъваемото килимче за игра може да се окаже прекалено привлекателно за вашия любимец.

прочети още

14 юни 2024 6 предимства на бебешката проходилка уолкър, които всеки родител трябва да знае

Бебешката проходилка уолкър е един от най-популярните помощни средства за малките деца, които тепърва започват да правят своите първи стъпки. Тя предлага изключително много ползи за бебетата - подпомага тяхното развитие както във физически, така и в когнитивен аспект! В тази статия ще разгледаме основните предимства на използването на бебешка проходилка уолкър.

прочети още

11 юни 2024 Колело за баланс - какви са ползите от него?

Първото колело носи много щастие в живота на малкото дете. В днешни дни колелетата за баланс се превръщат в най-популярния начин за запознаване детето с удоволствията от карането. В тази статия ще научите повече за ползите за развитието на детето и връзката между моторните умения и велосипедите за баланс.

прочети още

30 април 2024 9 причини, поради които да си вземете килимче за игра

Все още ли се чудите защо да си вземете килимче за игра? В тази статия събрахме само 9 от многобройните предимства на сгъваемите килимчета и ги описахме кратко и ясно, за да ви помогнем да разберете какви са ползите от тях.

прочети още

19 април 2024 За каква възраст са подходящи килимчетата за игра?

Чудите ли се кога можете да вземете килимче за вашето бебе? Или пък как едно малко бебе би могло да прекарва време върху килимчето? Тук ще откриете отговорите на тези въпроси, а също и как можете да използвате килимчето спрямо различните възрасти на детето.

прочети още

29 януари 2024 Палатка за игра Типи - любимото място за игра на всяко дете

Типи? Дали това е място за игра на индианци? Съвсем не! Палатката може да бъде вдъхновение за много други игри: да се превърне в палатка за експедиция на пътешественик, къща за кукли и плюшени мечета или мистериозна пещера. Или просто на удобно място за вашето бебе, където да подремне. Научете още интересни подробности за така любимите на всяко дете палатки Типи в нашата статия.

прочети още

29 януари 2024 Безопасност на децата или защо са ни необходими предпазители у дома

Абсолютно сигурно е, че приоритет на всеки родител е безопасността на детето му. Когато децата започват да опознават света и любопитството е тяхната водеща сила, всеки от нас се чуди как да обезопаси евентуално опасни шкафове, хладилник, врати, прозорци и други подобни. В тази статия ще разберете как да осигурите безопасността на детето и защо е необходимо да използваме предпазители у дома.

прочети още

11 януари 2024 Сензорни играчки за бебета и техните предимства

Не всеки родител е запознат какви точно за предимствата на така наречените сензорни играчки за бебета. Краткият отговор на въпроса "Какво е сензорна играчка" е: "Това е една играчка с много елементи с различни текстури, цветове и функции, които спомагат за развитието на детето както в когнитивен аспект, така и във физически." В тази статия ще откриете още за предимствата на сензорните бебешки играчки.

прочети още

2 октомври 2023 Необходима ли е кошара за игра ? Плюсове, минуси и какво наистина трябва да знаем

Чудите ли се къде да поставите Вашето пълзящо или прохождащо бебе и то да бъде в безопасност, за да можете да свършите някаква работа вкъщи? Тогава може би сте се замислили да си вземете кошара за игра. И в този случай неизбежно Ви връхлитат мислите "необходима ли е детска кошарка? Какви са нейните плюсове и минуси? Има ли друга алтернатива, която можете да използвате?" Тази статия ще Ви даде отговорите на тези въпроси и ще Ви даде допълнителна информация за детските кошари за игра.

прочети още

4 август 2023 Ръководство за родители - Безопасност на играчките

Играчките са от съществено значение за развитието на нашите деца. С повод или без, всяко дете получава купища подаръци, които по една или друга причина могат да се окажат опасни за него. За да предпазим децата от тези опасности, е необходимо да знаем какви са те и какво да гледаме при покупка на играчка. В тази статия сме описали най-често срещаните опасности, като сме добавили и съвети към родителите, които да следват, когато избират играчка за децата.

прочети още

4 юли 2023 7 предимства на килимчето за игра

Чудите ли се дали да вземете килимче за игра на Вашето бебе? Ако продължавате да мислите дали наистина имате нужда от него, то тази статия е именно за Вас. В нея ще разгледаме предимствата на тези килимчета и защо е важно всяко дете да разполага с такова.

прочети още

30 май 2023 Как да играем с деца на възраст 18-24 месеца и кои играчки са подходящи за тях?

Всеки период от растежа на детето е изключително важен за неговите родители. Често те се сблъскват с въпроси като "как да играя с детето си?", "как да помогна на детето си в неговото развитие?" или "кои играчки за подходящи за моето дете?". В тази статия сме събрали отговорите на тези и други въпроси, като сме включили и предложения за образователни играчки, които малчуганите обожават.

прочети още

16 февруари 2023 Що е то играчки с отворен край и какво трябва да знаем за тях

Играчките са предназначени да се играe с тях, но те също могат да насърчават умения, които са жизненоважни за развитието на вашето мъниче. Играчките с отворен край са тези играчки, които насърчават игрите с отворен край, а това са тези вид игри, които вдъхновяват децата да използват въображението си, помагат им да решават проблеми, да мислят нестандартно и да бъдат креативни. Това е начин за изследване на света, практикуване на реални житейски умения или справяне с емоциите и ежедневието.

прочети още

29 октомври 2022 Пъзели - кога да започнем и с какво са полезни

Пъзелите имат изключително много ползи върху развитието на малчуганите и подрепят много от етапите, през които преминават. Често родителите се чудят кога е добре да започнат с реденето на пъзелите и отговора е един – веднага, щом детето прояви интерес. Опитвайте първо с по-лесни, с по - малко елементи и с времето усложнявайте. Не се водете по това за каква възраст са предназначени, а помислете за интереса и възможностите на собственото ви дете.

прочети още

26 октомври 2022 Подходящи играчки за деца на възраст от 12 до 18 месеца

Всяка възраст, през която преминават нашите деца е вълнуваща и носи със себе си нов наниз от умения, които детето усвоява. Ние сме щастливци, защото наблюдаваме това развитие от първия ред и можем да бъдем активни участници в порастването на децата си. Често се запитваме какви играчки да осигурим на детето си, за да се чувства добре, за да играе активно и да се образова. В тази статия ще намерите подходящите играчки, които нашите специалисти препоръчват за развитието на дете на възраст от 12м до 18 месечна възраст.

прочети още

20 октомври 2022 Идеи за игри през есента - домашно творчество за цялото семейство

Есента е любим сезон на малки и големи. Изпълнена с голямо разнообразие от цветове, топлината на слънчевите лъчи, есента ни зарежда с положителни емоции за предстоящите зимни месеци. През този сезон природата ни предлага разнообразни материали, с които можем да творим и учим у дома, дори само ако използваме малка част от своето въображение. Игрите у дома изграждат силна връзка между детето и родителите и дават на детето увереност в активностите. Във всеки дом има толкова много играчки, родителите се чудят какво все още да купят и как да направят така, че детето да играе по-дълго време с тях. Но често ставаме свидетели на това как една обикновена пръчка или камъче могат да предизвикат у децата по-голям интерес, отколкото някоя играчка. Именно за това ще прочетете в следващите редове: игри и творчество с есенни материали.

прочети още

2 юли 2022 Необходимо ли ни е килимче за игра?

Килимчетата за игра са най - добрият помощник при отглеждане на бебе и са дългосрочна покупка, която може да използвате от раждането на бебето до 2-3 годишната му възраст. Килимчето осигурява сигурност и спокойствие на майката и развива сензорното възприятие и двигателните умения на бебчетата. Килимчето е незаменима покупка, която всяка майка трябва да има!

прочети още