Колело за баланс - какви са ползите от него?

11 юни 2024
Колело за баланс - какви са ползите от него?
Какво представляват велосипедите за баланс?
Със сигурност вече сте виждали деца, които карат велосипеди за баланс само с помощта на крачетата си. И така, какво представляват велосипедите за баланс? Известни още като баланс колело, колело за яздене и велосипед за баланс, тези колелета са без педали, което кара детето да се движи с краката си. Като образователен и забавен начин за изследване, велосипедите за баланс помагат на децата да подобрят чувството за баланс, като същевременно стимулира двигателните им умения.
 
Ползите от велосипедите за баланс за деца
Знаете ли, че ползите за развитието на велосипедите за баланс са по-големи от триколките или велосипедите с помощни колела? 
Ето някои от начините, по които велосипедът за баланс помага на децата:
Подобрява пространственото съзнание: Когато децата използват велосипеди за баланс, те се научават как да ги навигират из къщата, парка и пешеходните пътеки. Те също така се научават как да регулират позицията на тялото си, за да отговарят на външната среда.
Стимулира баланса: Велосипедите за баланс помагат на децата да упражняват мускулите си, да движат краката си и да балансират – всичко това едновременно. Чрез овладяване и използване на повече от едно умение наведнъж, детето ви ще се чувства по-уверено, когато бяга, скача, люлее се и се плъзга.
Учи на контрол: Когато детето ви е на велосипед за баланс, краката му все още са на земята. Това му дава повече стабилност и контрол и помага за изграждането на неговата увереност.
 
 
Физическо развитие чрез велосипед за баланс
Балансът играе важна роля във физическото и психическото развитие на вашето дете. Използването на велосипеди за баланс спомага за по-бързото научаване на независимо колоездене (без помощни колела). Да се научи да кара колело е важен момент в живота на детето, така че е важно да му позволим да изследва колоезденето възможно най-скоро. 
 
Идеална възраст за каране на велосипед за баланс
Велосипедите за баланс могат да бъдат използвани от деца още от двегодишна възраст. Велосипедите за баланс се задвижват с помощта на детските крачета, което позволява да контролират бързината на движение. И въпреки, че са много забавни, някои деца се притесняват, когато се качат за пръв път върху такова колело. Не се притеснявайте! Когато види други деца върху велосипед за баланс, ще се престраши и ще види колко забавно е да се возиш с това страхотно колело! 
 
Психологически ползи от използването на велосипеди за баланс
 
Велосипедите за баланс насърчават упражненията и играта на открито. Докато детето ви развива груби двигателни умения, карайки колелото, то също ще се социализира, правейки забавни състезания с други децца. 
Велосипедите за баланс имат следните психологически ползи за децата:
подобряват увереността
подобряват пространствената ориентация
подобряват координацията
дават повече време, прекарано навън с приятели и семейството
подготвя ги за колоездене на голямо колело с педали в бъдеще.
 
Емоционално развитие при малки деца и деца в предучилищна възраст
 
Велосипедите за баланс могат да подобрят емоционалното развитие на малките деца и децата в предучилищна възраст и предлагат следните емоционални и когнитивни ползи:
повишават самочувствието
дават по-голяма свобода и независимост 
подобряват концентрацията, вниманието, постоянството и търпението
 
 
Как да изберем правилния велосипед за баланс за вашето дете
 
Когато избирате правилния велосипед за баланс за вашето дете, е важно да вземете предвид размера, теглото и материала, от който е направено колелото.
 
Въпреки че може да е изкушаващо да купите велосипед, по-голям, отколкото е нужно на детето ви, е важно да не го правите. Когато застане над колелото, детето трябва да може да постави двата крака на земята. 
 
Велосипедът за баланс на детето ви не трябва да надвишава 30% от теглото му. Ако велосипедът за баланс е твърде тежък, то няма да може да го кара. И като родител сте наясно, че по някое време детето ви може да се измори и да ви се наложи да носите колелото - колкото по-леко е то, толкова по-удобно ще е както на вас, така и на детето ви.
 
Велосипедите, които ще откриете в нашия сайт, са изработени от дърво или имат алуминиева рамка. Нашите дървени велосипеди за баланс са здрави и екологични. Велосипедите с алуминиева рамка са леки, но с изключителна здравина, която е гаранция за забавни и безопасни игри! 
Всички колелета при нас имат 
седалки, които се регулират спрямо нуждите на всяко дете
гумирани дръжки
гуми от EVA пяна
звънец за по-голямо забавление.
 
Карането на велосипед за баланс помага на децата да придобият увереност и вяра в способностите си, за да бъде по-лесно преминаването им към колело с педали.

30 април 2024 9 причини, поради които да си вземете килимче за игра

Все още ли се чудите защо да си вземете килимче за игра? В тази статия събрахме само 9 от многобройните предимства на сгъваемите килимчета и ги описахме кратко и ясно, за да ви помогнем да разберете какви са ползите от тях.

прочети още

19 април 2024 За каква възраст са подходящи килимчетата за игра?

Чудите ли се кога можете да вземете килимче за вашето бебе? Или пък как едно малко бебе би могло да прекарва време върху килимчето? Тук ще откриете отговорите на тези въпроси, а също и как можете да използвате килимчето спрямо различните възрасти на детето.

прочети още

22 февруари 2024 Активна гимнастика - какви са нейните предимства и как помага за развитието на бебето?

Знаем много добре колко е важно бебето да развие най-важните си сетива от още от раждането: слух, зрение, допир. Играчка, която може да му помогне с това, са бебешките активни гимнастики, чиито предимства могат да са изключително много. В нашата статия ще намерите и практически съвети как да използвате активната гимнастика в ежедневната игра с вашето бебе. Ще научите как да адаптирате играчките към възрастта на детето си, как да се грижите за хигиената на активната гимнастика и как да създавате разнообразни и интересни дейности за вашето бебе.

прочети още

29 януари 2024 Палатка за игра Типи - любимото място за игра на всяко дете

Типи? Дали това е място за игра на индианци? Съвсем не! Палатката може да бъде вдъхновение за много други игри: да се превърне в палатка за експедиция на пътешественик, къща за кукли и плюшени мечета или мистериозна пещера. Или просто на удобно място за вашето бебе, където да подремне. Научете още интересни подробности за така любимите на всяко дете палатки Типи в нашата статия.

прочети още

29 януари 2024 Безопасност на децата или защо са ни необходими предпазители у дома

Абсолютно сигурно е, че приоритет на всеки родител е безопасността на детето му. Когато децата започват да опознават света и любопитството е тяхната водеща сила, всеки от нас се чуди как да обезопаси евентуално опасни шкафове, хладилник, врати, прозорци и други подобни. В тази статия ще разберете как да осигурите безопасността на детето и защо е необходимо да използваме предпазители у дома.

прочети още

11 януари 2024 Сензорни играчки за бебета и техните предимства

Не всеки родител е запознат какви точно за предимствата на така наречените сензорни играчки за бебета. Краткият отговор на въпроса "Какво е сензорна играчка" е: "Това е една играчка с много елементи с различни текстури, цветове и функции, които спомагат за развитието на детето както в когнитивен аспект, така и във физически." В тази статия ще откриете още за предимствата на сензорните бебешки играчки.

прочети още

2 октомври 2023 Необходима ли е кошара за игра ? Плюсове, минуси и какво наистина трябва да знаем

Чудите ли се къде да поставите Вашето пълзящо или прохождащо бебе и то да бъде в безопасност, за да можете да свършите някаква работа вкъщи? Тогава може би сте се замислили да си вземете кошара за игра. И в този случай неизбежно Ви връхлитат мислите "необходима ли е детска кошарка? Какви са нейните плюсове и минуси? Има ли друга алтернатива, която можете да използвате?" Тази статия ще Ви даде отговорите на тези въпроси и ще Ви даде допълнителна информация за детските кошари за игра.

прочети още

4 август 2023 Ръководство за родители - Безопасност на играчките

Играчките са от съществено значение за развитието на нашите деца. С повод или без, всяко дете получава купища подаръци, които по една или друга причина могат да се окажат опасни за него. За да предпазим децата от тези опасности, е необходимо да знаем какви са те и какво да гледаме при покупка на играчка. В тази статия сме описали най-често срещаните опасности, като сме добавили и съвети към родителите, които да следват, когато избират играчка за децата.

прочети още

4 юли 2023 7 предимства на килимчето за игра

Чудите ли се дали да вземете килимче за игра на Вашето бебе? Ако продължавате да мислите дали наистина имате нужда от него, то тази статия е именно за Вас. В нея ще разгледаме предимствата на тези килимчета и защо е важно всяко дете да разполага с такова.

прочети още

30 май 2023 Как да играем с деца на възраст 18-24 месеца и кои играчки са подходящи за тях?

Всеки период от растежа на детето е изключително важен за неговите родители. Често те се сблъскват с въпроси като "как да играя с детето си?", "как да помогна на детето си в неговото развитие?" или "кои играчки за подходящи за моето дете?". В тази статия сме събрали отговорите на тези и други въпроси, като сме включили и предложения за образователни играчки, които малчуганите обожават.

прочети още

16 февруари 2023 Що е то играчки с отворен край и какво трябва да знаем за тях

Играчките са предназначени да се играe с тях, но те също могат да насърчават умения, които са жизненоважни за развитието на вашето мъниче. Играчките с отворен край са тези играчки, които насърчават игрите с отворен край, а това са тези вид игри, които вдъхновяват децата да използват въображението си, помагат им да решават проблеми, да мислят нестандартно и да бъдат креативни. Това е начин за изследване на света, практикуване на реални житейски умения или справяне с емоциите и ежедневието.

прочети още

29 октомври 2022 Пъзели - кога да започнем и с какво са полезни

Пъзелите имат изключително много ползи върху развитието на малчуганите и подрепят много от етапите, през които преминават. Често родителите се чудят кога е добре да започнат с реденето на пъзелите и отговора е един – веднага, щом детето прояви интерес. Опитвайте първо с по-лесни, с по - малко елементи и с времето усложнявайте. Не се водете по това за каква възраст са предназначени, а помислете за интереса и възможностите на собственото ви дете.

прочети още

26 октомври 2022 Подходящи играчки за деца на възраст от 12 до 18 месеца

Всяка възраст, през която преминават нашите деца е вълнуваща и носи със себе си нов наниз от умения, които детето усвоява. Ние сме щастливци, защото наблюдаваме това развитие от първия ред и можем да бъдем активни участници в порастването на децата си. Често се запитваме какви играчки да осигурим на детето си, за да се чувства добре, за да играе активно и да се образова. В тази статия ще намерите подходящите играчки, които нашите специалисти препоръчват за развитието на дете на възраст от 12м до 18 месечна възраст.

прочети още

20 октомври 2022 Идеи за игри през есента - домашно творчество за цялото семейство

Есента е любим сезон на малки и големи. Изпълнена с голямо разнообразие от цветове, топлината на слънчевите лъчи, есента ни зарежда с положителни емоции за предстоящите зимни месеци. През този сезон природата ни предлага разнообразни материали, с които можем да творим и учим у дома, дори само ако използваме малка част от своето въображение. Игрите у дома изграждат силна връзка между детето и родителите и дават на детето увереност в активностите. Във всеки дом има толкова много играчки, родителите се чудят какво все още да купят и как да направят така, че детето да играе по-дълго време с тях. Но често ставаме свидетели на това как една обикновена пръчка или камъче могат да предизвикат у децата по-голям интерес, отколкото някоя играчка. Именно за това ще прочетете в следващите редове: игри и творчество с есенни материали.

прочети още

2 юли 2022 Необходимо ли ни е килимче за игра?

Килимчетата за игра са най - добрият помощник при отглеждане на бебе и са дългосрочна покупка, която може да използвате от раждането на бебето до 2-3 годишната му възраст. Килимчето осигурява сигурност и спокойствие на майката и развива сензорното възприятие и двигателните умения на бебчетата. Килимчето е незаменима покупка, която всяка майка трябва да има!

прочети още