Как да играем с деца на възраст 18-24 месеца и кои играчки са подходящи за тях?

30 май 2023
Как да играем с деца на възраст 18-24 месеца и кои играчки са подходящи за тях?

Има един универсален език, чрез който всички деца от различни възрасти и националности се разбират, и това е играта. Тя има основополагаща роля в живота на малките човечета. Докато играят, те развиват своите умения, градят връзка с родителите си, формират се, порастват, опознават, изследват и всичко това се случва без дори да го подозират.

Играта оказва значима роля в живота на децата, защото развива петте основни области - фина моторика, груба моторика, когнитивни умения, комуникативни умения и социално-емоционалната област. Преди всичко е добре да насърчаваме децата да избират свободно игрите и заниманията си. За да превърнем играта в ежедневие за детето е необходимо да му осигурим пространство и активности.

Детето между година и половина и две започва нов етап в своето развитие. Започва да къса връзката с бебешкия период и все по-често да проявява умения, типични за пораснало дете. В този период детето започва все по-често да проявява своя характер, да тества границите, които родителя налага и да бъде все по-самостоятелно. То проявява интерес към топката - нейното хващане, хвърляне, търкаляне. Започва да разговаря с играчките си - кукли, мечета и т.н. Започва да разглежда книжките с интерес и да проявява търпение при четене. Игрите за нанизване, сортерите и дървените пъзели също са много характерни за тази възраст. Ще се спрем на някои от тях след малко, но преди това искаме да дадем отговор на един въпрос, който тревожи доста родители, а именно - как да играя с детето си? Отговорите на важните въпроси винаги се крият в простите неща. Играйте с детето като бъдете търпеливи, наблюдавайте го, давайте му пространство и бъдете активен участник, когато то има нужда от Вас. Не се натрапвайте и не разваляйте (без да искате) удоволствието от играта. 

Подходящи играчки за дете между 18 и 24 месеца: 

Дървен пъзел

Играта с дървени пъзели не омръзва на децата, а, ако това се случи, може да обвиете частите в алуминиево фолио, а след това да предизвикате детето да ги разопакова и постави на правилните места. Чрез играта с дървените пъзели детето развива своята моторика и пространствена ориентация.  

Дървена низанка 

С този вид активности децата могат да проследяват последователността, както и да учат предлозите. Дървената низанка от мъниста ще научи детето да се концентрира и да проявява устойчиво внимание.

Сортери

Те развихрят любопитството у децата. Чрез тези игри децата експериментират, опитвайки се да пъхат фигурите в различните отвори. Могат да ги съотнасят, да строят с тях, да подреждат по големина, форма или цвят. 

Дидактически куб

Тази игра е разнообразна и на децата, откъдето и да започнат да играят, винаги им е любопитно. Играта е цветна и събира в себе си много дейности в един предмет. Детето може да проследява, да се докосва до различни текстури, да сортира, да възприема различни цветове и т.н.

Редене на кули

Децата на рази възраст обожават да строят нещо и след това да го развалят. Идеални за тази игра са характерните кубчета, с които детето може да построи висока кула, която после да събори и това му доставя огромно удоволствие. Върху кубчетата има различни образователни изображения /числа, животни, букви и някоя история/. Така детето ще учи, докато играе.

Разказвач на приказки

Този тип играчка ще обогати речника на децата, както и ще направи по-устойчиво слуховото възприятие. В периода на проговарянето е добре да предлагаме играчки на децата, които говорят на български език, за да се затвърди речта им. 

Има много игри, които са подходящи за децата в тази възраст, но тук от съществено значение е ролята на възрастния. Важно е да обръщаме внимание на детето и на това, което му е интересно в момента. 

Играта изгражда качества и умения, които са необходими през целия живот на човека. Тук са включени самодисциплина, изчакване, търпение, желание за споделяне и толеранс. Играйте с децата всеки ден и се научете да давате воля на желанията, движенията и решенията им. 

14 юни 2024 6 предимства на бебешката проходилка уолкър, които всеки родител трябва да знае

Бебешката проходилка уолкър е един от най-популярните помощни средства за малките деца, които тепърва започват да правят своите първи стъпки. Тя предлага изключително много ползи за бебетата - подпомага тяхното развитие както във физически, така и в когнитивен аспект! В тази статия ще разгледаме основните предимства на използването на бебешка проходилка уолкър.

прочети още

11 юни 2024 Колело за баланс - какви са ползите от него?

Първото колело носи много щастие в живота на малкото дете. Докато някои деца все още имат велосипеди с помощни колела като първи велосипед, колелетата за баланс се превръщат в най-популярния начин да запознаете детето си с удоволствията от карането. Велосипедите за баланс имат седалки като обикновените велосипеди, но нямат педали. За да се движат с баланс колелото, децата трябва да се бутат напред, използвайки краката си. Този начин на каране ги учи как да балансират и им помага да се научат бързо и лесно да карат обикновено колело. В тази статия ще научите повече за ползите за развитието на детето и връзката между моторните умения и велосипедите за баланс.

прочети още

30 април 2024 9 причини, поради които да си вземете килимче за игра

Все още ли се чудите защо да си вземете килимче за игра? В тази статия събрахме само 9 от многобройните предимства на сгъваемите килимчета и ги описахме кратко и ясно, за да ви помогнем да разберете какви са ползите от тях.

прочети още

19 април 2024 За каква възраст са подходящи килимчетата за игра?

Чудите ли се кога можете да вземете килимче за вашето бебе? Или пък как едно малко бебе би могло да прекарва време върху килимчето? Тук ще откриете отговорите на тези въпроси, а също и как можете да използвате килимчето спрямо различните възрасти на детето.

прочети още

22 февруари 2024 Активна гимнастика - какви са нейните предимства и как помага за развитието на бебето?

Знаем много добре колко е важно бебето да развие най-важните си сетива от още от раждането: слух, зрение, допир. Играчка, която може да му помогне с това, са бебешките активни гимнастики, чиито предимства могат да са изключително много. В нашата статия ще намерите и практически съвети как да използвате активната гимнастика в ежедневната игра с вашето бебе. Ще научите как да адаптирате играчките към възрастта на детето си, как да се грижите за хигиената на активната гимнастика и как да създавате разнообразни и интересни дейности за вашето бебе.

прочети още

29 януари 2024 Палатка за игра Типи - любимото място за игра на всяко дете

Типи? Дали това е място за игра на индианци? Съвсем не! Палатката може да бъде вдъхновение за много други игри: да се превърне в палатка за експедиция на пътешественик, къща за кукли и плюшени мечета или мистериозна пещера. Или просто на удобно място за вашето бебе, където да подремне. Научете още интересни подробности за така любимите на всяко дете палатки Типи в нашата статия.

прочети още

29 януари 2024 Безопасност на децата или защо са ни необходими предпазители у дома

Абсолютно сигурно е, че приоритет на всеки родител е безопасността на детето му. Когато децата започват да опознават света и любопитството е тяхната водеща сила, всеки от нас се чуди как да обезопаси евентуално опасни шкафове, хладилник, врати, прозорци и други подобни. В тази статия ще разберете как да осигурите безопасността на детето и защо е необходимо да използваме предпазители у дома.

прочети още

11 януари 2024 Сензорни играчки за бебета и техните предимства

Не всеки родител е запознат какви точно за предимствата на така наречените сензорни играчки за бебета. Краткият отговор на въпроса "Какво е сензорна играчка" е: "Това е една играчка с много елементи с различни текстури, цветове и функции, които спомагат за развитието на детето както в когнитивен аспект, така и във физически." В тази статия ще откриете още за предимствата на сензорните бебешки играчки.

прочети още

2 октомври 2023 Необходима ли е кошара за игра ? Плюсове, минуси и какво наистина трябва да знаем

Чудите ли се къде да поставите Вашето пълзящо или прохождащо бебе и то да бъде в безопасност, за да можете да свършите някаква работа вкъщи? Тогава може би сте се замислили да си вземете кошара за игра. И в този случай неизбежно Ви връхлитат мислите "необходима ли е детска кошарка? Какви са нейните плюсове и минуси? Има ли друга алтернатива, която можете да използвате?" Тази статия ще Ви даде отговорите на тези въпроси и ще Ви даде допълнителна информация за детските кошари за игра.

прочети още

4 август 2023 Ръководство за родители - Безопасност на играчките

Играчките са от съществено значение за развитието на нашите деца. С повод или без, всяко дете получава купища подаръци, които по една или друга причина могат да се окажат опасни за него. За да предпазим децата от тези опасности, е необходимо да знаем какви са те и какво да гледаме при покупка на играчка. В тази статия сме описали най-често срещаните опасности, като сме добавили и съвети към родителите, които да следват, когато избират играчка за децата.

прочети още

4 юли 2023 7 предимства на килимчето за игра

Чудите ли се дали да вземете килимче за игра на Вашето бебе? Ако продължавате да мислите дали наистина имате нужда от него, то тази статия е именно за Вас. В нея ще разгледаме предимствата на тези килимчета и защо е важно всяко дете да разполага с такова.

прочети още

16 февруари 2023 Що е то играчки с отворен край и какво трябва да знаем за тях

Играчките са предназначени да се играe с тях, но те също могат да насърчават умения, които са жизненоважни за развитието на вашето мъниче. Играчките с отворен край са тези играчки, които насърчават игрите с отворен край, а това са тези вид игри, които вдъхновяват децата да използват въображението си, помагат им да решават проблеми, да мислят нестандартно и да бъдат креативни. Това е начин за изследване на света, практикуване на реални житейски умения или справяне с емоциите и ежедневието.

прочети още

29 октомври 2022 Пъзели - кога да започнем и с какво са полезни

Пъзелите имат изключително много ползи върху развитието на малчуганите и подрепят много от етапите, през които преминават. Често родителите се чудят кога е добре да започнат с реденето на пъзелите и отговора е един – веднага, щом детето прояви интерес. Опитвайте първо с по-лесни, с по - малко елементи и с времето усложнявайте. Не се водете по това за каква възраст са предназначени, а помислете за интереса и възможностите на собственото ви дете.

прочети още

26 октомври 2022 Подходящи играчки за деца на възраст от 12 до 18 месеца

Всяка възраст, през която преминават нашите деца е вълнуваща и носи със себе си нов наниз от умения, които детето усвоява. Ние сме щастливци, защото наблюдаваме това развитие от първия ред и можем да бъдем активни участници в порастването на децата си. Често се запитваме какви играчки да осигурим на детето си, за да се чувства добре, за да играе активно и да се образова. В тази статия ще намерите подходящите играчки, които нашите специалисти препоръчват за развитието на дете на възраст от 12м до 18 месечна възраст.

прочети още

20 октомври 2022 Идеи за игри през есента - домашно творчество за цялото семейство

Есента е любим сезон на малки и големи. Изпълнена с голямо разнообразие от цветове, топлината на слънчевите лъчи, есента ни зарежда с положителни емоции за предстоящите зимни месеци. През този сезон природата ни предлага разнообразни материали, с които можем да творим и учим у дома, дори само ако използваме малка част от своето въображение. Игрите у дома изграждат силна връзка между детето и родителите и дават на детето увереност в активностите. Във всеки дом има толкова много играчки, родителите се чудят какво все още да купят и как да направят така, че детето да играе по-дълго време с тях. Но често ставаме свидетели на това как една обикновена пръчка или камъче могат да предизвикат у децата по-голям интерес, отколкото някоя играчка. Именно за това ще прочетете в следващите редове: игри и творчество с есенни материали.

прочети още

2 юли 2022 Необходимо ли ни е килимче за игра?

Килимчетата за игра са най - добрият помощник при отглеждане на бебе и са дългосрочна покупка, която може да използвате от раждането на бебето до 2-3 годишната му възраст. Килимчето осигурява сигурност и спокойствие на майката и развива сензорното възприятие и двигателните умения на бебчетата. Килимчето е незаменима покупка, която всяка майка трябва да има!

прочети още