Ръководство за родители - Безопасност на играчките

4 август 2023
Ръководство за родители - Безопасност на играчките

Като родители, поддържането на безопасността на детето ни е нашият основен приоритет. Ние обезопасяваме дома си, уверяваме се, че при хранене на детето няма опасност от задавяне, покриваме контактите и правим всичко възможно да предпазим децата от опасности. Когато става въпрос за играчки, има много неща, които може да не знаем по отношение на безопасността. Предполагаме, че всички играчки на пазара са безопасни щом са стигнали до там. Това, в по-голямата си част, е вярно, но въпреки това, има опасности и предпазни мерки, за които трябва да знаем.

Исторически погледнато, безопасността на играчките винаги е била важна тема, но не винаги е била приоритет. Днес има разпоредби, които гарантират стандарт за качество на играчките, които купуваме. Дори и с тези стандарти, все още има някои важни неща, които трябва да знаете! Така че, нека поговорим за безопасността на играчките!

Какво представлява безопасната играчка?

Преди да стигнем твърде далеч в нашия блог, може би си мислите: "Какво точно е безопасността на играчките?".

По същество безопасността на играчките е свързана с това да се направи играта на децата забавна и без опасности!
Безопасността на играчките включва познаване на опасностите от играчките, потенциалните заплахи и намаляване на риска от нараняване или сериозна вреда на Вашето дете.

Има много детайли, които съставляват безопасността на играчките!

Толкова много, че може да се почувствате изплашени след като проучите въпроса, но не забравяйте да си поемете дъх и да си напомните, че децата са устойчиви! Приоритизирането на тяхната безопасност е по-важно, отколкото може би дори осъзнавате!

Значение на безопасността на играчките

Като родители знаем, че безопасността е основен приоритет. Вашите деца са Вашият свят! Те научават толкова много неща чрез играчките! Ученето обаче може да бъде успешно, само ако детето Ви е в безопасна среда и използва играчките около себе си правилно.

Дълго време нямаше стандарти за безопасност за децата, тъй като това не беше основна грижа в обществото по онова време. Днес обаче знаем, че безопасността на децата е приоритет и е важна за всички семейства по целият свят.

Когато оставяте детето си само в една стая, без значение колко дълго, не искате да се притеснявате, че то е изложено на риск заради играчките, с които играе. Едно просто ходене до банята не трябва да бъде момент, изпълнен с безпокойство. Да знаете, че детето Ви е в безопасност, без да се страхувате, че е изложено на риск от задушаване, е причината, поради която безопасността на играчките е от значение.

Днес играчките са едно от най-безопасните неща, намиращи се във Вашия дом!

Законът за безопасност на играчките

В България контролът върху качеството на детските играчки се извършва от ДАМТН (Държавната агенция за метрологичен и технически надзор). Те следят за всички стандарти и, когато те установят, че дадена играчка е опасна за детското здраве, бива изтегляна от българския пазар.

 

Опасности, които могат да крият играчките

Задушаване/ Задавяне:
Една от най-очевидните опасности при играчките е задушаването. Децата са любопитни и се опитват да опознаят света около тях по всякакъв начин, което означава, че често поставят предмети в устата си. Те не знаят за опасността от малки предмети. Играчките, които имат подвижни части или които са малки по размер, представляват опасност от задавяне/ задушаване за малки деца. Детето лапа всичко около себе си до около втората годинка, до тогава е задължително да не му предлагате играчки с дребни предмети или да играе с тях, единствено и само под Ваше наблюдение. Опасността от поглъщане е наистина голяма и трябва да се постъпва отговорно към всяка играчка.


Магнити и магнитни елементи:

Играчките с магнитчета или магнитни елементи са тези, за които мнозина не осъзнават, че са опасни. Ако детето Ви погълне повече от един магнит, здравето му ще бъде сериозно застрашено. Докато са в стомаха на детето, магнитите ще работят, за да се движат заедно, създавайки животозастрашаващи усложнения. Днес магнитите често се използват в детските играчки. Ако детето Ви е достатъчно голямо, за да знае, че не трябва да поглъща магнитите, те са чудесна играчка за развитие на творчеството в детето. Но ако детето е под 3 годишна възраст е задължително да играе с магнитни плочки/ елементи само под Ваш контрол.

В това число не спадат магнитните конструктори, тъй като повечето са с големи елементи, които няма как да се лапат и погълнат.


Удушаване:

Когато подготвяте дома си за бебе една от най - важните стъпки е да сте сигурни, че сте прибрали въженцата за пердетата и всички останали въженца, които крият голям риск за Вашето дете. Още от момента, в който бебето започне да се учи да сяда / около 6-8 месец/, то ще прояви интерес към всяко въженце и веднага ще го увие около вратлето, затова е много важно да избягвате всички играчки с въженца. Според Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ДАМТН играчките, не трябва да имат по - дълги въженца от 20 см, за да отговарят на изискванията за безопасност. Все по - рядко се срещат на пазара играчки с въженца и това е заради големият риск от удушаване. Ако все пак имате такава играчка не оставяйте детето да играе само поне докато не навърши 6 - 7 години!

Изгаряния/ Възпламеняване:

Някои електрически играчки могат да крият риск за Вашето дете. Един специфичен риск е вероятността от изгаряния, които могат да възникнат, ако играчката се загрее или се използва неправилно. Ако играчката изисква батерии или зареждане, най-добре е да има възрастен, който да следи ситуацията!

Остри ръбове:

Острите ръбове са опасност за всички деца, независимо от възрастта им, но са особено опасни за малките деца. Малките изследователи все още работят върху баланса си, което ги прави колебливи и склонни към падане. Това може да бъде рискована ситуация, когато добавите фактора на острите ръбове. Осигурете си спокойствие и премахнете играчките с остри ръбове от кутията за играчки. Дори и за родителя е много неприятно да настъпе играчка, а още повече боли, когато тази играчка има остри ръбове. Бъдете внимателни!


Съвети за безопасност на играчките

 • Съхранявайте играчките си на безопасно място.
 • Обяснете как да играете с конкретна играчка.
 • Проверете играчките.
 • Изхвърлете счупените играчки.
 • Говорете с приятели за любимите играчки.
 • Четете етикетите.
 • Актуализирайте играчките, докато детето ви расте.

 

Контролен списък за безопасност на играчките

Сега, след като обсъдихме безопасността на играчките, ето бърз списък с неща, които трябва да имате предвид при закупуването на нова играчка:

 • Играчката има ли малки части, които лесно могат да бъдат погълнати?
 • Играчката има ли магнити? Ако е така, достатъчно малки ли са, за да бъдат погълнати?
 • Има ли въженца на играчката, които биха могли да причинят задушаване?
 • Може ли детето Ви да остане само с тази играчка?
 • Ще остане ли тази играчка непокътната за години напред?
 • Има ли ръбове на тази играчка, които биха могли да наранят детето Ви?
 • Ще се счупи ли лесно тази играчка?
 • Материалът на играчката ще се надраска или ще навреди на детето Ви?
 • Препоръчителната възраст подходяща ли е за Вашето дете?

Това са само няколко съвета при закупуване на играчки! Доверете се на интуицията си и знайте, че ако имате съмнения относно играчка, по-добре е да сте в безопасност, отколкото да съжалявате при нещастен случай!

Извод

Като онлайн магазин за играчки, ние сме запознати колко много ползи за развитието на децата ни може да донесе всяка добре подбрана играчка и също така сме запознати от риска, които могат да имат играчките за здравето на децата ни. Затова всички наши продукти са специално подбрани и отговарят на изискванията за безопасност!

11 юни 2024 Колело за баланс - какви са ползите от него?

Първото колело носи много щастие в живота на малкото дете. Докато някои деца все още имат велосипеди с помощни колела като първи велосипед, колелетата за баланс се превръщат в най-популярния начин да запознаете детето си с удоволствията от карането. Велосипедите за баланс имат седалки като обикновените велосипеди, но нямат педали. За да се движат с баланс колелото, децата трябва да се бутат напред, използвайки краката си. Този начин на каране ги учи как да балансират и им помага да се научат бързо и лесно да карат обикновено колело. В тази статия ще научите повече за ползите за развитието на детето и връзката между моторните умения и велосипедите за баланс.

прочети още

30 април 2024 9 причини, поради които да си вземете килимче за игра

Все още ли се чудите защо да си вземете килимче за игра? В тази статия събрахме само 9 от многобройните предимства на сгъваемите килимчета и ги описахме кратко и ясно, за да ви помогнем да разберете какви са ползите от тях.

прочети още

19 април 2024 За каква възраст са подходящи килимчетата за игра?

Чудите ли се кога можете да вземете килимче за вашето бебе? Или пък как едно малко бебе би могло да прекарва време върху килимчето? Тук ще откриете отговорите на тези въпроси, а също и как можете да използвате килимчето спрямо различните възрасти на детето.

прочети още

22 февруари 2024 Активна гимнастика - какви са нейните предимства и как помага за развитието на бебето?

Знаем много добре колко е важно бебето да развие най-важните си сетива от още от раждането: слух, зрение, допир. Играчка, която може да му помогне с това, са бебешките активни гимнастики, чиито предимства могат да са изключително много. В нашата статия ще намерите и практически съвети как да използвате активната гимнастика в ежедневната игра с вашето бебе. Ще научите как да адаптирате играчките към възрастта на детето си, как да се грижите за хигиената на активната гимнастика и как да създавате разнообразни и интересни дейности за вашето бебе.

прочети още

29 януари 2024 Палатка за игра Типи - любимото място за игра на всяко дете

Типи? Дали това е място за игра на индианци? Съвсем не! Палатката може да бъде вдъхновение за много други игри: да се превърне в палатка за експедиция на пътешественик, къща за кукли и плюшени мечета или мистериозна пещера. Или просто на удобно място за вашето бебе, където да подремне. Научете още интересни подробности за така любимите на всяко дете палатки Типи в нашата статия.

прочети още

29 януари 2024 Безопасност на децата или защо са ни необходими предпазители у дома

Абсолютно сигурно е, че приоритет на всеки родител е безопасността на детето му. Когато децата започват да опознават света и любопитството е тяхната водеща сила, всеки от нас се чуди как да обезопаси евентуално опасни шкафове, хладилник, врати, прозорци и други подобни. В тази статия ще разберете как да осигурите безопасността на детето и защо е необходимо да използваме предпазители у дома.

прочети още

11 януари 2024 Сензорни играчки за бебета и техните предимства

Не всеки родител е запознат какви точно за предимствата на така наречените сензорни играчки за бебета. Краткият отговор на въпроса "Какво е сензорна играчка" е: "Това е една играчка с много елементи с различни текстури, цветове и функции, които спомагат за развитието на детето както в когнитивен аспект, така и във физически." В тази статия ще откриете още за предимствата на сензорните бебешки играчки.

прочети още

2 октомври 2023 Необходима ли е кошара за игра ? Плюсове, минуси и какво наистина трябва да знаем

Чудите ли се къде да поставите Вашето пълзящо или прохождащо бебе и то да бъде в безопасност, за да можете да свършите някаква работа вкъщи? Тогава може би сте се замислили да си вземете кошара за игра. И в този случай неизбежно Ви връхлитат мислите "необходима ли е детска кошарка? Какви са нейните плюсове и минуси? Има ли друга алтернатива, която можете да използвате?" Тази статия ще Ви даде отговорите на тези въпроси и ще Ви даде допълнителна информация за детските кошари за игра.

прочети още

4 юли 2023 7 предимства на килимчето за игра

Чудите ли се дали да вземете килимче за игра на Вашето бебе? Ако продължавате да мислите дали наистина имате нужда от него, то тази статия е именно за Вас. В нея ще разгледаме предимствата на тези килимчета и защо е важно всяко дете да разполага с такова.

прочети още

30 май 2023 Как да играем с деца на възраст 18-24 месеца и кои играчки са подходящи за тях?

Всеки период от растежа на детето е изключително важен за неговите родители. Често те се сблъскват с въпроси като "как да играя с детето си?", "как да помогна на детето си в неговото развитие?" или "кои играчки за подходящи за моето дете?". В тази статия сме събрали отговорите на тези и други въпроси, като сме включили и предложения за образователни играчки, които малчуганите обожават.

прочети още

16 февруари 2023 Що е то играчки с отворен край и какво трябва да знаем за тях

Играчките са предназначени да се играe с тях, но те също могат да насърчават умения, които са жизненоважни за развитието на вашето мъниче. Играчките с отворен край са тези играчки, които насърчават игрите с отворен край, а това са тези вид игри, които вдъхновяват децата да използват въображението си, помагат им да решават проблеми, да мислят нестандартно и да бъдат креативни. Това е начин за изследване на света, практикуване на реални житейски умения или справяне с емоциите и ежедневието.

прочети още

29 октомври 2022 Пъзели - кога да започнем и с какво са полезни

Пъзелите имат изключително много ползи върху развитието на малчуганите и подрепят много от етапите, през които преминават. Често родителите се чудят кога е добре да започнат с реденето на пъзелите и отговора е един – веднага, щом детето прояви интерес. Опитвайте първо с по-лесни, с по - малко елементи и с времето усложнявайте. Не се водете по това за каква възраст са предназначени, а помислете за интереса и възможностите на собственото ви дете.

прочети още

26 октомври 2022 Подходящи играчки за деца на възраст от 12 до 18 месеца

Всяка възраст, през която преминават нашите деца е вълнуваща и носи със себе си нов наниз от умения, които детето усвоява. Ние сме щастливци, защото наблюдаваме това развитие от първия ред и можем да бъдем активни участници в порастването на децата си. Често се запитваме какви играчки да осигурим на детето си, за да се чувства добре, за да играе активно и да се образова. В тази статия ще намерите подходящите играчки, които нашите специалисти препоръчват за развитието на дете на възраст от 12м до 18 месечна възраст.

прочети още

20 октомври 2022 Идеи за игри през есента - домашно творчество за цялото семейство

Есента е любим сезон на малки и големи. Изпълнена с голямо разнообразие от цветове, топлината на слънчевите лъчи, есента ни зарежда с положителни емоции за предстоящите зимни месеци. През този сезон природата ни предлага разнообразни материали, с които можем да творим и учим у дома, дори само ако използваме малка част от своето въображение. Игрите у дома изграждат силна връзка между детето и родителите и дават на детето увереност в активностите. Във всеки дом има толкова много играчки, родителите се чудят какво все още да купят и как да направят така, че детето да играе по-дълго време с тях. Но често ставаме свидетели на това как една обикновена пръчка или камъче могат да предизвикат у децата по-голям интерес, отколкото някоя играчка. Именно за това ще прочетете в следващите редове: игри и творчество с есенни материали.

прочети още

2 юли 2022 Необходимо ли ни е килимче за игра?

Килимчетата за игра са най - добрият помощник при отглеждане на бебе и са дългосрочна покупка, която може да използвате от раждането на бебето до 2-3 годишната му възраст. Килимчето осигурява сигурност и спокойствие на майката и развива сензорното възприятие и двигателните умения на бебчетата. Килимчето е незаменима покупка, която всяка майка трябва да има!

прочети още