Необходима ли е кошара за игра ? Плюсове, минуси и какво наистина трябва да знаем

2 октомври 2023
Необходима ли е кошара за игра ? Плюсове, минуси и какво наистина трябва да знаем

Необходима ли е детска кошарка? И да, и не.

Да, кошарата е необходима, за да осигури безопасно място за Вашето бебе, докато почивате или изпълнявате някои задачи, при които не винаги можете да носите бебето със себе си. НО, ако имате ограничено пространство, тогава не - детската кошара не е необходима. Ако нямате достатъчно пространство тя само ще ви пречи. 


Плюсове на детските кошари за игра

 

Ето някои ползи от кошарите за игра:

 • Осигурява безопасно пространство за вашето бебе

Това е основната причина, поради която повечето родители избират детска кошара за игра. Кошарата се използва като безопасно място за Вашето бебе, докато сте заети с някоя задача. Така че не е нужно да се притеснявате, че детето Ви пълзи и ще докосва мръсни неща на пода, ще играе с дребни предмети или други опасни неща за него. Просто се уверете, че оставяте подходящи за възрастта бебешки играчки в кошарата!

 • Дава Ви малко свободно време

Как да свършим нещо с бебе на ръце е често срещания въпрос сред всички родители. Не винаги можете да го държите докато подготвяте вечеря, вършите домакинска работа, работите, отваряте входната врата, правите упражнения, отивате в банята и т.н. Така че кошарите са доста удобни, ако трябва бързо да оставите бебето си на безопасно място, докато Вие, например, трябв да свършите някоя домакинска работа или сте и носите някои доставени хранителни стоки и такива.

 • Може да се използва за различни дейности

Бебетата се нуждаят от безопасно пространство, за да се опитват да повдигат главата, да практикуват време по коремче или да се опитват да се преобръщат и други подходящи за възрастта бебешки дейности. Така че, освен тяхното детско креватче, кошарата може да бъде полезна за Вашето бебе, за да се научи как да пълзи, да седи, да стои и т.н.

 • Може да се използва на открито

Някои кошари са по-издръжливи и това ги прави подходящи за използване навън. Когато сте на почивка някъде в планината или гората, например, може да вземете кошарата с Вас, да оставите бебето си в нея с всичките му бебешки играчки, а Вие спокойно да общувате с други възрастни да се насладите на прекрасната почивка.

 • Когато бебето Ви е ранобудно

Някои родители споделят, че са лишени от сън, защото бебетата им продължават да се събуждат в 4:30 сутринта! Повечето от тях смятат, че наличието на голяма кошара за игра, която може да побере и бебе, и възрастен вътре, е гениална идея, защото така ще могат да оставят бебетата си да играят, докато задрямват вътре в кошарката!

 • Разделя ги от домашните любимци

Кошарите са чудесна идея да отделите котката или кучето си от малкото дете, което може да ги тероризира, искайки да ги гушка и мачка постоянно! Също така може да се притеснявате, ако имате по-голям домашен любимец, които иска да играе с Вашето малко и крехко бебче, така че е по-добре да ги разделите като използвате кошарка за игра.

 • Дайте почивка на по-големите си деца

Ако имате по-голямо дете, бебешките играчки може да пречат, когато са разхвърляни из целия Ви дом. Кошарата за игра е перфектният начин бебето Ви да има свое място за игра, в което да сложите всичките му играчки - от една страна ще са леснодостъпни за него, а от друга - няма да са разхвърляни навсякъде .


Недостатъци на това да имаш кошара

 

Както всяко едно нещо, използването на кошара за игра също може да има своите минуси. 

 • Ограничава пространството

Ако не разполагате с достатъчно пространство вкъщи, кошарата за игра може повече да Ви пречи, отколкото да Ви помогне. От практическа гледна точка, в този случай е по-добре да обезопасите стаята или зоната за игра вкъщи, за да се чувствате спокойни за безопасността на детето Ви.

 • Чистене

Кошарите за игра ще са още едно нещо, което трябва да почистите и поддържате, особено ако бебето Ви плюе или повръща върху него.

 • Бебето може да се покатери по нея

Ако височината на кошарата е по-ниска от необходимото, винаги е възможно малкото Ви дете да се опита да се покатери по нея и да се нарани при евентуално падане. Винаги гледайте височината и съобразете дали тя е подходяща за Вашето дете.

 • Бебето може да я мрази

Някои бебета може просто да не обичат да са в затворено пространство. Може да не им е удобно, да усещат, че това е "бебешки затвор" и че не могат да се разхождат наоколо – каквато и да е причината, някои бебета просто ще мразят да са в детска кошарка. Което може да означава пълна загуба на пари!

 

Алтернативи на кошарата за игра

 • Бебешка изолация

Някои родители са избрали просто да обезопасят зоната за игра, стаята или дори целия си дом, вместо да вземат детска кошарка. Което със сигурност работи, особено ако живеете в малък апартамент и Ви е лесно да наблюдавате бебето си. Просто бъдете изключително предпазливи с електрически контакти, въженца, кабели или други неща, които бебето Ви може да достигне лесно и да застрашат живота и здравето му. Дръжте всичко, което е опасно, скрито и далеч от любопитния поглед и любопитни ръце на Вашето мъниче.

 • Бебешко столче за хранене

Да, можете да ги използвате временно, за да запазите бебето си в безопасност, докато готвите, бършете или дори ходите до тоалетната! Просто се уверете, че давате на бебето си безопасни играчки, за да ги забавлявате, достатъчно дълго, че да иска да остане в столчето за хранене. Важно е да сложите обезопасителните колани на бебето, когато е в столчето, защото, в този случай, рискът от падане е висок.

 • Бебешки колички или слинг

Някои родители смятат, че е по-удобно просто да носят бебетата си с тях навсякъде! Можете да носите бебето си в слинг или ергономична раница докато готвите или почиствате. Ако пък бюджетът е ограничен, може да използвате бебешката количка, което също е удачно решение.

 

Често задавани въпроси за кошарите за игра

 • На каква възраст може да оставите бебето в кошарата?

Няма определена възраст за бебе, което може да отиде в детска кошарка. Можете да поставите новородено в детска кошарка, на 6 месеца или по-голямо, но не забравяйте, че всяко бебе е различно. По-големите бебета вече са придобили достатъчно контрол над телата си, за да седят сами, да се преобръщат и може би дори да пълзят малко, но въпреки това е важно да ги държите под око. За по-малките бебета кошарите ще се превърнат във фантастично място за игра, изследване и практикуване на движенията в безопасна среда. Само не забравяйте да ги наблюдавате внимателно и да се уверите, че кошарата е защитена, за да избегнете инциденти.

 • Полезни ли са кошарите за бебета?

Да, кошарите са добри за бебета. Вашето мъниче може да остане там на безопасно място и да пълзи, да седи и дори да стои право, и да обикаля наоколо, особено ако кошарата е по-голяма.

 • Колко дълго можете да използвате детска кошарка?

Можете да използвате кошарата за игра толкова, колкото искате. Единственото "условие" е детето Ви да не се опитва да се изкачи по нея, защото може да се нарани при падане.

 • Дали кошарите са лоши за развитието на бебето?

Не, кошарите не влияят негативно върху бебешкото развитие. Някои хора просто се притесняват, че кошарите могат да ограничат естественото любопитство на детето и да забавят растежа му, като го ограничат до по-малка площ. Но, разбира се, ако оставите детето си само в кошарата за игри с часове, това би било лошо за тяхното развитие, защото всяко дете се нуждае от социален, емоционален и физически контакт с родителите си. Родители твърдят, че кошарите предлагат безопасна зона, където децата могат да играят под зорки очи, особено когато родителите трябва да изпълняват много задачи. И, въпреки всичко, важно е, когато свършите работата си, да прекарвате пълноценно време с детето си.
В крайна сметка влиянието на кошарите върху развитието зависи от фактори като възраст, индивидуални нужди и колко време се прекарва вътре. Намирането на правилния баланс между времето за игра и свободното изследване е от ключово значение за подпомагане на цялостното развитие на детето.

 

 • Можете ли да оставите бебе в детска кошарка?

Да, можете да оставите бебе в детска кошара за кратко време, при правилните обстоятелства. Ако трябва да го оставите само за няколко минути, ако няма опасност да излезе от него или домашните Ви любимци не могат да влязат при него, ако можете да го наблюдавате през бебефон, тогава да - добре е да го оставите за известно време в кошарата.

 • Безопасни ли са кошарите?

Да, кошарите са безопасни. Особено тези, които имат сертификати за безопасност и са доказали, че са здрави и издръжливи, нямат опасност от преобръщане или счупване и нямат неща, които могат да навредят на Вашето бебе.

 

Необходима ли е кошара за игра - Заключение

 • Кошарите за игра не са задължителни, но точно като други бебешки неща като люлки, бънджита и т.н., те са полезни и удобни за използване. Те могат да бъдат от полза за развитието на Вашето бебе, защото предлагат безопасно пространство за игра, движение и изследване. Също така те Ви помагат, така че можете да имате малко свободно време за себе си! Просто обърнете внимание на това с какво пространство разполагате и дали е достатъчно да поставите кошара за игра в него.

На разположение сме за всякакви въпроси относно кошарите за игра.

Всеки път, когато някой родител ни потърси за помощ, го съветваме преди да вземе кошара за игра да измери пространството, с което разполага, за да не заема твърде много място от стаята.

11 юни 2024 Колело за баланс - какви са ползите от него?

Първото колело носи много щастие в живота на малкото дете. Докато някои деца все още имат велосипеди с помощни колела като първи велосипед, колелетата за баланс се превръщат в най-популярния начин да запознаете детето си с удоволствията от карането. Велосипедите за баланс имат седалки като обикновените велосипеди, но нямат педали. За да се движат с баланс колелото, децата трябва да се бутат напред, използвайки краката си. Този начин на каране ги учи как да балансират и им помага да се научат бързо и лесно да карат обикновено колело. В тази статия ще научите повече за ползите за развитието на детето и връзката между моторните умения и велосипедите за баланс.

прочети още

30 април 2024 9 причини, поради които да си вземете килимче за игра

Все още ли се чудите защо да си вземете килимче за игра? В тази статия събрахме само 9 от многобройните предимства на сгъваемите килимчета и ги описахме кратко и ясно, за да ви помогнем да разберете какви са ползите от тях.

прочети още

19 април 2024 За каква възраст са подходящи килимчетата за игра?

Чудите ли се кога можете да вземете килимче за вашето бебе? Или пък как едно малко бебе би могло да прекарва време върху килимчето? Тук ще откриете отговорите на тези въпроси, а също и как можете да използвате килимчето спрямо различните възрасти на детето.

прочети още

22 февруари 2024 Активна гимнастика - какви са нейните предимства и как помага за развитието на бебето?

Знаем много добре колко е важно бебето да развие най-важните си сетива от още от раждането: слух, зрение, допир. Играчка, която може да му помогне с това, са бебешките активни гимнастики, чиито предимства могат да са изключително много. В нашата статия ще намерите и практически съвети как да използвате активната гимнастика в ежедневната игра с вашето бебе. Ще научите как да адаптирате играчките към възрастта на детето си, как да се грижите за хигиената на активната гимнастика и как да създавате разнообразни и интересни дейности за вашето бебе.

прочети още

29 януари 2024 Палатка за игра Типи - любимото място за игра на всяко дете

Типи? Дали това е място за игра на индианци? Съвсем не! Палатката може да бъде вдъхновение за много други игри: да се превърне в палатка за експедиция на пътешественик, къща за кукли и плюшени мечета или мистериозна пещера. Или просто на удобно място за вашето бебе, където да подремне. Научете още интересни подробности за така любимите на всяко дете палатки Типи в нашата статия.

прочети още

29 януари 2024 Безопасност на децата или защо са ни необходими предпазители у дома

Абсолютно сигурно е, че приоритет на всеки родител е безопасността на детето му. Когато децата започват да опознават света и любопитството е тяхната водеща сила, всеки от нас се чуди как да обезопаси евентуално опасни шкафове, хладилник, врати, прозорци и други подобни. В тази статия ще разберете как да осигурите безопасността на детето и защо е необходимо да използваме предпазители у дома.

прочети още

11 януари 2024 Сензорни играчки за бебета и техните предимства

Не всеки родител е запознат какви точно за предимствата на така наречените сензорни играчки за бебета. Краткият отговор на въпроса "Какво е сензорна играчка" е: "Това е една играчка с много елементи с различни текстури, цветове и функции, които спомагат за развитието на детето както в когнитивен аспект, така и във физически." В тази статия ще откриете още за предимствата на сензорните бебешки играчки.

прочети още

4 август 2023 Ръководство за родители - Безопасност на играчките

Играчките са от съществено значение за развитието на нашите деца. С повод или без, всяко дете получава купища подаръци, които по една или друга причина могат да се окажат опасни за него. За да предпазим децата от тези опасности, е необходимо да знаем какви са те и какво да гледаме при покупка на играчка. В тази статия сме описали най-често срещаните опасности, като сме добавили и съвети към родителите, които да следват, когато избират играчка за децата.

прочети още

4 юли 2023 7 предимства на килимчето за игра

Чудите ли се дали да вземете килимче за игра на Вашето бебе? Ако продължавате да мислите дали наистина имате нужда от него, то тази статия е именно за Вас. В нея ще разгледаме предимствата на тези килимчета и защо е важно всяко дете да разполага с такова.

прочети още

30 май 2023 Как да играем с деца на възраст 18-24 месеца и кои играчки са подходящи за тях?

Всеки период от растежа на детето е изключително важен за неговите родители. Често те се сблъскват с въпроси като "как да играя с детето си?", "как да помогна на детето си в неговото развитие?" или "кои играчки за подходящи за моето дете?". В тази статия сме събрали отговорите на тези и други въпроси, като сме включили и предложения за образователни играчки, които малчуганите обожават.

прочети още

16 февруари 2023 Що е то играчки с отворен край и какво трябва да знаем за тях

Играчките са предназначени да се играe с тях, но те също могат да насърчават умения, които са жизненоважни за развитието на вашето мъниче. Играчките с отворен край са тези играчки, които насърчават игрите с отворен край, а това са тези вид игри, които вдъхновяват децата да използват въображението си, помагат им да решават проблеми, да мислят нестандартно и да бъдат креативни. Това е начин за изследване на света, практикуване на реални житейски умения или справяне с емоциите и ежедневието.

прочети още

29 октомври 2022 Пъзели - кога да започнем и с какво са полезни

Пъзелите имат изключително много ползи върху развитието на малчуганите и подрепят много от етапите, през които преминават. Често родителите се чудят кога е добре да започнат с реденето на пъзелите и отговора е един – веднага, щом детето прояви интерес. Опитвайте първо с по-лесни, с по - малко елементи и с времето усложнявайте. Не се водете по това за каква възраст са предназначени, а помислете за интереса и възможностите на собственото ви дете.

прочети още

26 октомври 2022 Подходящи играчки за деца на възраст от 12 до 18 месеца

Всяка възраст, през която преминават нашите деца е вълнуваща и носи със себе си нов наниз от умения, които детето усвоява. Ние сме щастливци, защото наблюдаваме това развитие от първия ред и можем да бъдем активни участници в порастването на децата си. Често се запитваме какви играчки да осигурим на детето си, за да се чувства добре, за да играе активно и да се образова. В тази статия ще намерите подходящите играчки, които нашите специалисти препоръчват за развитието на дете на възраст от 12м до 18 месечна възраст.

прочети още

20 октомври 2022 Идеи за игри през есента - домашно творчество за цялото семейство

Есента е любим сезон на малки и големи. Изпълнена с голямо разнообразие от цветове, топлината на слънчевите лъчи, есента ни зарежда с положителни емоции за предстоящите зимни месеци. През този сезон природата ни предлага разнообразни материали, с които можем да творим и учим у дома, дори само ако използваме малка част от своето въображение. Игрите у дома изграждат силна връзка между детето и родителите и дават на детето увереност в активностите. Във всеки дом има толкова много играчки, родителите се чудят какво все още да купят и как да направят така, че детето да играе по-дълго време с тях. Но често ставаме свидетели на това как една обикновена пръчка или камъче могат да предизвикат у децата по-голям интерес, отколкото някоя играчка. Именно за това ще прочетете в следващите редове: игри и творчество с есенни материали.

прочети още

2 юли 2022 Необходимо ли ни е килимче за игра?

Килимчетата за игра са най - добрият помощник при отглеждане на бебе и са дългосрочна покупка, която може да използвате от раждането на бебето до 2-3 годишната му възраст. Килимчето осигурява сигурност и спокойствие на майката и развива сензорното възприятие и двигателните умения на бебчетата. Килимчето е незаменима покупка, която всяка майка трябва да има!

прочети още