Що е то играчки с отворен край и какво трябва да знаем за тях

16 февруари 2023
Що е то играчки с отворен край и какво трябва да знаем за тях

Защо играчките с отворен край са важни и полезни?

 
 
Играчките с отворен край са страхотни, тъй като насърчават играта с отворен край. Този вид игра вдъхновява децата да използват въображението си, помага им да решават проблеми, да мислят нестандартно и да бъдат креативни. Това е начин за изследване на света, практикуване на реални житейски умения или справяне с емоциите и ежедневието. 
 
Затворените играчки също не са безполезни.  Някои са също толкова важни, колкото играчките с отворен край. Пъзелите например са забавни и могат да помогнат на децата да мислят логично, сортирането на играчки и подреждането на кубчета  ще помогнат за развитието на концентрацията. Това, което затворената играчка не предлага обаче, е място за въображението, тъй като изисква вашето малко дете да взаимодейства с нея по един и същ начин всеки път. И някои играчки, които често наричаме пасивни, са много затворени за всякакъв вид обучение, тъй като изглежда, че вършат цялата игра вместо детето -  като куче, което лае, движи се и прави трикове с натискането на бутон, оставяйки детето само да гледа, без да участва по никакъв начин в тази игра. 
 
Играчки за тодлъри

Какво да направим ако детето не иска да играе с играчки с отворен край? 

Ако вашето дете не проявява интерес към играчките с отворен край може би има нужда от малко помощ и насърчаване, за да започне да ги харесва. Така че просто седнете и вие започнете да играете с играчката, всички знаем как всичко, което правят мама и тати е много интересно. Така веднага ще предизвикате любопитството на вашия тодлър и бързо ще се включи в играта. Може да наредите магнитния конструктор по нов, интересен начин, да играете с дървената Монтесори дъга и да направите нови фигури или просто да подредите кухнята му и приборите в нея.

Друго много важно нещо, за да предизвикате интереса на детето към играчките е те да бъдат подредени и да са минимален брой. Пренасищането затруднява избора не само на детето, но и на нас самите. Представете си, че трябва да избирате филм от колекция от 30 филма, избора ви би бил много труден, но ако имате 2-3 филма, бързо и лесно ще изберете един от тях. Така е и с децата и играчките. Използвайте рафт и вадете по две, три играчки на ден, разменяйте ги и ги подреждайте редовно. Никое дете няма да тръгне да играе с някоя играчка, която вече е разхвърлило и се намира между купчина от други играчки. Може да използвате рафт за играчки, които да сменяте периодично и всички останали да слагате в кутии за играчки.

 

Играчки с отворен край

 

Най - добрите 5 играчки с отворен край за деца на 1+ години - с които ще играят следващите няколко години!

 

1. Дървена Цветна Дъга и Плочки

 

 

Дървената цветна дъга, по идея на един от братята Грим, е класическа играчка с отворен край. С нея детето от най - ранна възраст може да започне да твори по - различни начини и с порастването ще намира нови начини за игра с нея. Чудесна играчка, която развива въображението, логическото мислене и координацията око - ръка. Дали ще нареди кула, ще образува форми, ще използва като преграда или ще измисли нов начин за игра, важното е умът на малкото човече да работи и размишлява. А тази играчка е чудесен начин това да се случи!

 

 

2. Магнитни конструктори

 

 

Магнитните конструктори са едни от най - любимите играчки на децата още от ранна детска възраст. 

Магнитните конструктори стимулират пространственото и логическо мислене, а също и креативността. Гениална и същевременно проста конструктивна система с магнитни плочки, с които можете да правите безкраен брой фигури и триизмерни конструкции. С ваша помощ през различните възрасти детето ще може да строи къща, замък, превозни средства, кубове, топки и всичко останало, което се сетите. 

Магнитни конструктори

 

 

3. Подреждане на чашки/ кутии, строене на кула 

 

 

Без значение дали ще изберете пласмасови, дървени или картонени кутиики, тази играчка е толкова проста, но също така и много полезна. Всяка кутиика може да се използва по много други начини, освен за подреждане на кула - може да сортирате по цветове, да събирате играчки от различни видове, детето да си събира различни любими предмети и още начини, в зависимост от въображението на детето. Ние предлагаме два вида кутии - картонени, които са и много образователни, тъй като от всяка страна има различна образователна цел и дървени, които са по - издръжливи. 

 

4. Кукла

 

 

Няма нищо по - добро от кукла бебе, което да помогне на децата да упражняват съпричастност и да се грижат за малко дете. По - голяма част от тодлърите обожават малките бебета, харесва им да се грижат за тях, да ги хранят, да ги приспиват, да ги возят в количката. Това са и едни от първите осъзнати игри на малките малчугани. Без значение дали имате момиченце или момче, кукла - бебе е любима играчка с отворен край, с която може да се играе отново по - различни начини през различните периоди, през които минава и възрастта на вашето дете. 

 

Кукла

 

5. Фигури на Животни

 

 

Без значение дали дървени, пласмасови или гумени, фигурите на животните винаги предизвикат голям интерес в децата. Още от най - ранна възраст, когато започваме да учим детето кое животно какъв звук издава, след което то започва само да казва, че кравичката казва му, овцата бе, а с порастването детето научава още повече неща за животните - кой къде живее, кое животно с кое се харесва и с кое не, какво яде, как спи, колко крака има и много други важни подробности. Фигурите на животните са едни от най - любимите играчки с отворен край, често може да срещнете дете, което стиска любимото животно в ръка и е верен спътник на детето през целия период на израстването му. 

 

 

Това са 5 вида играчки с отворен край, които са едни от препоръчителните за ранно детско развитие. Те са основна част от детската играе и е хубаво да присъстват на рафта с играчки на всяко дете. С тях ще бъдете спокойни, че детето развива въображението си докато играе и в същото време се учи на логическо мислене и опознава заобикалящата ни среда. За да задържите интереса на детето е добре да сменяте често. За хубавите игри не са необходими купища от играчки, а една която да задържа вниманието дълго време. 

 

 

2 юли 2024 Защо домашните любимци толкова много харесват килимчетата от пяна?

Сгъваемите килимчета за игра от ХРЕ материал са популярни сред родителите заради своите удобства и безопасност. Те предоставят мека и удобна повърхност за игра, лесно се почистват и са леки за пренасяне. Въпреки това, трябва да сте наясно с някои неща, когато става въпрос за домове с домашни любимци. В тази статия ще разгледаме няколко основни причини, поради които сгъваемото килимче за игра може да се окаже прекалено привлекателно за вашия любимец.

прочети още

14 юни 2024 6 предимства на бебешката проходилка уолкър, които всеки родител трябва да знае

Бебешката проходилка уолкър е един от най-популярните помощни средства за малките деца, които тепърва започват да правят своите първи стъпки. Тя предлага изключително много ползи за бебетата - подпомага тяхното развитие както във физически, така и в когнитивен аспект! В тази статия ще разгледаме основните предимства на използването на бебешка проходилка уолкър.

прочети още

11 юни 2024 Колело за баланс - какви са ползите от него?

Първото колело носи много щастие в живота на малкото дете. В днешни дни колелетата за баланс се превръщат в най-популярния начин за запознаване детето с удоволствията от карането. В тази статия ще научите повече за ползите за развитието на детето и връзката между моторните умения и велосипедите за баланс.

прочети още

30 април 2024 9 причини, поради които да си вземете килимче за игра

Все още ли се чудите защо да си вземете килимче за игра? В тази статия събрахме само 9 от многобройните предимства на сгъваемите килимчета и ги описахме кратко и ясно, за да ви помогнем да разберете какви са ползите от тях.

прочети още

19 април 2024 За каква възраст са подходящи килимчетата за игра?

Чудите ли се кога можете да вземете килимче за вашето бебе? Или пък как едно малко бебе би могло да прекарва време върху килимчето? Тук ще откриете отговорите на тези въпроси, а също и как можете да използвате килимчето спрямо различните възрасти на детето.

прочети още

22 февруари 2024 Активна гимнастика - какви са нейните предимства и как помага за развитието на бебето?

Знаем много добре колко е важно бебето да развие най-важните си сетива от още от раждането: слух, зрение, допир. Играчка, която може да му помогне с това, са бебешките активни гимнастики, чиито предимства могат да са изключително много. В нашата статия ще намерите и практически съвети как да използвате активната гимнастика в ежедневната игра с вашето бебе. Ще научите как да адаптирате играчките към възрастта на детето си, как да се грижите за хигиената на активната гимнастика и как да създавате разнообразни и интересни дейности за вашето бебе.

прочети още

29 януари 2024 Палатка за игра Типи - любимото място за игра на всяко дете

Типи? Дали това е място за игра на индианци? Съвсем не! Палатката може да бъде вдъхновение за много други игри: да се превърне в палатка за експедиция на пътешественик, къща за кукли и плюшени мечета или мистериозна пещера. Или просто на удобно място за вашето бебе, където да подремне. Научете още интересни подробности за така любимите на всяко дете палатки Типи в нашата статия.

прочети още

29 януари 2024 Безопасност на децата или защо са ни необходими предпазители у дома

Абсолютно сигурно е, че приоритет на всеки родител е безопасността на детето му. Когато децата започват да опознават света и любопитството е тяхната водеща сила, всеки от нас се чуди как да обезопаси евентуално опасни шкафове, хладилник, врати, прозорци и други подобни. В тази статия ще разберете как да осигурите безопасността на детето и защо е необходимо да използваме предпазители у дома.

прочети още

11 януари 2024 Сензорни играчки за бебета и техните предимства

Не всеки родител е запознат какви точно за предимствата на така наречените сензорни играчки за бебета. Краткият отговор на въпроса "Какво е сензорна играчка" е: "Това е една играчка с много елементи с различни текстури, цветове и функции, които спомагат за развитието на детето както в когнитивен аспект, така и във физически." В тази статия ще откриете още за предимствата на сензорните бебешки играчки.

прочети още

2 октомври 2023 Необходима ли е кошара за игра ? Плюсове, минуси и какво наистина трябва да знаем

Чудите ли се къде да поставите Вашето пълзящо или прохождащо бебе и то да бъде в безопасност, за да можете да свършите някаква работа вкъщи? Тогава може би сте се замислили да си вземете кошара за игра. И в този случай неизбежно Ви връхлитат мислите "необходима ли е детска кошарка? Какви са нейните плюсове и минуси? Има ли друга алтернатива, която можете да използвате?" Тази статия ще Ви даде отговорите на тези въпроси и ще Ви даде допълнителна информация за детските кошари за игра.

прочети още

4 август 2023 Ръководство за родители - Безопасност на играчките

Играчките са от съществено значение за развитието на нашите деца. С повод или без, всяко дете получава купища подаръци, които по една или друга причина могат да се окажат опасни за него. За да предпазим децата от тези опасности, е необходимо да знаем какви са те и какво да гледаме при покупка на играчка. В тази статия сме описали най-често срещаните опасности, като сме добавили и съвети към родителите, които да следват, когато избират играчка за децата.

прочети още

4 юли 2023 7 предимства на килимчето за игра

Чудите ли се дали да вземете килимче за игра на Вашето бебе? Ако продължавате да мислите дали наистина имате нужда от него, то тази статия е именно за Вас. В нея ще разгледаме предимствата на тези килимчета и защо е важно всяко дете да разполага с такова.

прочети още

30 май 2023 Как да играем с деца на възраст 18-24 месеца и кои играчки са подходящи за тях?

Всеки период от растежа на детето е изключително важен за неговите родители. Често те се сблъскват с въпроси като "как да играя с детето си?", "как да помогна на детето си в неговото развитие?" или "кои играчки за подходящи за моето дете?". В тази статия сме събрали отговорите на тези и други въпроси, като сме включили и предложения за образователни играчки, които малчуганите обожават.

прочети още

29 октомври 2022 Пъзели - кога да започнем и с какво са полезни

Пъзелите имат изключително много ползи върху развитието на малчуганите и подрепят много от етапите, през които преминават. Често родителите се чудят кога е добре да започнат с реденето на пъзелите и отговора е един – веднага, щом детето прояви интерес. Опитвайте първо с по-лесни, с по - малко елементи и с времето усложнявайте. Не се водете по това за каква възраст са предназначени, а помислете за интереса и възможностите на собственото ви дете.

прочети още

26 октомври 2022 Подходящи играчки за деца на възраст от 12 до 18 месеца

Всяка възраст, през която преминават нашите деца е вълнуваща и носи със себе си нов наниз от умения, които детето усвоява. Ние сме щастливци, защото наблюдаваме това развитие от първия ред и можем да бъдем активни участници в порастването на децата си. Често се запитваме какви играчки да осигурим на детето си, за да се чувства добре, за да играе активно и да се образова. В тази статия ще намерите подходящите играчки, които нашите специалисти препоръчват за развитието на дете на възраст от 12м до 18 месечна възраст.

прочети още

20 октомври 2022 Идеи за игри през есента - домашно творчество за цялото семейство

Есента е любим сезон на малки и големи. Изпълнена с голямо разнообразие от цветове, топлината на слънчевите лъчи, есента ни зарежда с положителни емоции за предстоящите зимни месеци. През този сезон природата ни предлага разнообразни материали, с които можем да творим и учим у дома, дори само ако използваме малка част от своето въображение. Игрите у дома изграждат силна връзка между детето и родителите и дават на детето увереност в активностите. Във всеки дом има толкова много играчки, родителите се чудят какво все още да купят и как да направят така, че детето да играе по-дълго време с тях. Но често ставаме свидетели на това как една обикновена пръчка или камъче могат да предизвикат у децата по-голям интерес, отколкото някоя играчка. Именно за това ще прочетете в следващите редове: игри и творчество с есенни материали.

прочети още

2 юли 2022 Необходимо ли ни е килимче за игра?

Килимчетата за игра са най - добрият помощник при отглеждане на бебе и са дългосрочна покупка, която може да използвате от раждането на бебето до 2-3 годишната му възраст. Килимчето осигурява сигурност и спокойствие на майката и развива сензорното възприятие и двигателните умения на бебчетата. Килимчето е незаменима покупка, която всяка майка трябва да има!

прочети още